Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmberget hoppas på stöd

Annons

Svenska Filminstitutet har, för Filmarkivet i Grängesberg, skickat in två ansökningar till länsstyrelsen i Dalarna gällande EU-pengar till färdigställande av arkivets lokaler.

I den ena ansökningen önskar Filminstitutet 1 490 000 kronor. Och i den andra 5 960 000 kronor. Pengarna från båda ansökningarna ska egentligen gå till samma sak. Att göra i ordning lokalerna för att förhoppningsvis bli Europas modernaste anläggning och därmed locka andra inom samma bransch i landet att etablera sig i lokalerna i Grängesberg.

EU-insatsen har angett att 33 procent av den offentliga insatsen kan sökas hos länsstyrelsen. Filminstitutet har dock ansökt om 40 procent och hänvisar till att projektet i slutänden kommer att gynna mer än bara lokalt då de nationella tv-bolagen har behov av plats för sina arkiv av bild och ljud.

När allt står klart finns förhoppningen att dagens bemanning bestående av sex personer ska kunna ökas till tio personer.

Det hela handlar om en yta på 300 kvadratmeter som ska skapas genom investeringen om den går igenom.

- Vi har fem miljoner kronor för vår drift, så som hyra och löner, men ju mer pengar vi har ju mer professionellt kan vi arbeta, säger Filmarkivets Tommy Hildman.

Mer läsning

Annons