Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmberget börjar växa

Annons

Åtminstone verkade de tre damer som talade, Åse Kleveland, Marita Ulvskog och Ingrid Dahlberg, vara överens - filmvårdscentralen kommer att betyda mycket, både för Grängesberg som ort och för den samlade filmvården i landet.

Det var för ett tiotal år sedan som Örjan Hamrin på Dalarnas museum tillsammans med Gruvfacket i Grängesberg började fundera på om det skulle vara möjligt att bygga en filmvårdscentral för dokumentärfilm i Grängesberg. Sedan dess har turerna varit många.

I går togs så äntligen det första spadtaget på Filmberget. Först ut i talarstolen var Svenska Filminstitutets VD, Åse Kleveland.

- En stor del av industrin för tillfället är koncentrerad till det stora filmhuset på Gärdet, och därför är vi extra glada över att kunna sätta ned en fot i kulturlandskapet Dalarna, sade hon.

Efter henne tog arkitekten, Bo Wedelfors, vid. Han visade datorgjorda bilder på hur det framtida Filmberget ska se ut, och berättade att anbuden på bygget av det 300 kvadratmeter stora nitratfilmarkivet ska vara inne om en och en halv vecka. Bygget ska komma i gång under senhösten och stå klart ungefär ett halvår senare.

Under hösten kommer den nyrekryterade personalen börja arbeta i gruvkontoret. Där har kontorslokaler iordningställts, och filminstitutet köper nu in speciella filmtvättmaskiner och en framkallningsmaskin.

- Sedan vi gick ut med annonser förra veckan, har ett 100-tal personer sökt de tio tjänsterna, säger Bengt Orhall, som är ansvarig för rekryteringen.

Under hösten inleds också arbetet med inventering av film i Dalarna, Norrbotten, Värmland och Skåne.

De första depositionerna kom dock redan under gårdagens ceremoni. Det var Karin Englund från Arbetarrörelsens arkiv som deponerade en filmning av Hjalmar Brantings begravning och arbetarfilm från 70-talet.

Kommunalrådet Roger Stål, s, fortsatte med att belysa hur viktigt Filmberget är för Grängesberg, och hur han hoppas på en nationell filmvårdscentral.

Den nya landshövdingen, Ingrid Dahlberg, som för övrigt själv sysslat med dokumentärfilmning, var inne på samma spår, och talade även om hur man i framtiden kan ta hjälp av Internet för att sprida filmen.

Kulturminister Marita Ulvskog var något mer reserverad, och påpekade att statens framtida insatser beror på hur de pengar som hittills skjutits till förvaltas.

Tio miljoner är avsatta som investeringsmedel för 2002, och därefter ges fem miljoner varje år till Filmberget.

- Det finns alla förutsättningar för att det här ska lyckas, och ser vi att det går åt rätt håll, kommer givetvis också anpassa budgeten därefter.

Efter talen hjälptes de tre förgrundsgestalterna - Åse Kleveland, Ingrid Dahlberg och Marita Ulvskog - åt att ta det första spadtaget.

- Nu är vi i gång, sade de, och en frisk stämning spred sig bland publiken.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons