Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmarkivet hotas av sparpaketet

Annons

-Kulturdepartementet hävdar att vi har fått mer pengar, men vi har också fått fler uppdrag, säger Peter Hald vice vd i Svenska Filminstitutet vars styrelse konstaterat att de står inför ett besparingskrav på motsvarande tio till tolv tjänster. Utgivningen av svenska filmklassiker på dvd läggs ned och nu står Filmarkivets vara eller inte vara på dagordningen.

-Förstås finns en risk att även Filmarkivet i Grängesberg kommer att drabbas av våra besparingskrav, men det är ännu för tidigt att svara på.

-Det enda vi vet i nuläget är att det gäller för oss att överleva nästa år och att vi tvingas se över hela organisationen, säger vice vd Peter Hald till Svenska Dagbladet.

Filmarkivet i Grängesberg har i dag sju anställda mot planerade 20. Kommunalrådet Roger Stål (s):

- Det här känns märkligt, vi har nyss uppvaktat i Stockholm och bett om mer stöd till Filmarkivet i Grängesberg. Regeringen behöver skicka mer pengar till arkivet som är under uppbyggnad. De borde redan haft de 20 jobb som regeringen lovade, egentligen finns det behov som motsvarar 30-35 jobb i en framtid. Det är ingen brist på uppgifter, säger Ludvikas kommunalråd Roger Stål som lovar att om Svenska Filminstitutet skulle göra verklighet av diskussionen och skära i Grängesberg så blir det strid.

- Regeringen har löften att leva upp till i Grängesberg men jag förstår att Svenska Filminstitutet inte kan trolla med knäna. Blir det aktuellt får vi åka ned till Stockholm och uppvakta utbildningsdepartementet och läsa högt ur regeringsbeslutet, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons