Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmare årets Eldsjäl

Annons

Susanne Lazar, tvåbarnsmamma från Sunnanänget Svärdsjö, brinner för ämnet kultur. Hennes engagemang har låtit tala om sig vid flera tillfällen.

Susannes största intresse är att göra dokumentärfilm. Hennes senaste dokumentär "Kulturens vårdande värde" handlar om tre skapande skadade kommunalare, som nått läkande kraft med konst och kultur.

Filmen blev uppmärksammad, den presenterades samma år som moderaterna i landstinget Dalarna sagt - inte en krona till kultur.

- Kultur och hälsa går hand i hand. Kultur ger oss alla möjligheter att reflektera över livet. Min kultur är kopplad till demokrati. Om den vill jag slå vakt. Kultur handlar inte bara om skön konst, den är livsnerv för mycket i vår vardag.

Susannes engagemang väcktes när hon som barnskötare såg kollegors oro kring tungt arbete och nedskärningar. Sektionens fackliga frågor fungerade som drivkraft.

- Vi formade utställningar, skapade opinion kring arbetslivsfrågor. Det ena gav det andra. Susanne sökte Brunnsviks mediautbildning, senare dokumentärfilmlinjen.

Just nu fungerar Susanne Lazar som Kommunals kulturombud, i den sitsen vill hon stimulera kommunals medlemmar. Arbetsplatsombud får tips och råd: Läs, gå på teater, ta del av bred kultur...

Årets eldsjäl hoppas kunna förverkliga sin dröm - en film om sin mamma Sonja Ståhl, 68, med svår reumatism.

- Min idé är att skildra en sjuk människas glädje över bättre hälsa i sol, värme och med socialt engagemang på Teneriffa. Mamma, svår reumatiker i flera decennier, får sin lilla pensionspeng att räcka till för en aktiv, rörligare och värdigare vardag.

- Jag har "storyn" och bilderna. Nu väntar klippen och redigeringen. Susanne Lazar, Årets eldsjäl inom Kommunal Dalarna vill bredda de kulturella vägarna...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons