Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmade när exsambo hade sex

Annons

Att smygfilma när exsambon hade sex med sin nya kille är en osedvanligt grov kränkning av den personliga integriteten.

Det slår Svea hovrätt fast och skärper straffet för en 39-årig IT-företagare.

När mannen efter ett tvåårigt förhållande flyttade ifrån sin sambo passade han på att installera en kretskortskamera med mikrofon under fönsterbrädan i sovrummet. Utrustningen styrdes av en rörelsedetektor och anslöts till hans egen dator, där han kunde spela in och lagra filmer.

Dessa filmer skickade han med e-post till exsambons mamma och ett par vänner till familjen.

Solna tingsrätt tyckte inte att det beteendet kunde bedömas som ofredande. Men det gjorde hovrätten och skärpte mannens straff från enbart dagsböter till villkorlig dom och dagsböter. Förutom ofredande döms mannen också för olovlig avlyssning och förtal.

Kvinnan har berättat att hon bröt upp från förhållandet eftersom 39-åringen var tvångsmässigt svartsjuk och vägrade gå i familjeterapi. Hon har också sagt att hennes mamma hade tagit e-mejlet med samlagsfilmerna mycket hårt och att hon gråtit och varit upprörd. Själv hade hon tvingats gå på psykologsamtal för att bearbeta det som hänt.

Förutom dagsböterna tvingas IT-företagaren att betala skadestånd både till exsambon och hennes älskare samt kostnaderna för deras målsägarbiträde; sammanlagt drygt 125|000 kronor.

TT

Mer läsning

Annons