Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmad tjuv åtalas

Annons

För två år sedan bröt sig den nu 28-årige Borlängebon och en kumpan in i Gösta Ljungbergs sommarstuga i Hedemora kommun.
Vad de båda inte visste var att de filmades. Gösta Ljungberg, som haft nio inbrott i sin stuga, hade ledsnat och monterat in en videokamera i stugan. Med hjälp av videofilmen kunde polisen i Hedemora identifiera den 28-årige Borlängebon.
Trots detta greps aldrig 28-åringen och ställdes inför rätta för brottet. Tidningens avslöjande om fallet väckte stort intresse i riksmedia och länspolismästare Matts Johansson förvånades över att polisen inte agerat.
Men nu kommer 28-åringen att få stå till svars för inbrottet i Gösta Ljungbergs stuga. Han sitter häktad i Eksjö efter att ha begått en rad brott i Jönköpingstrakten, där han huserat en längre tid tillbaka.
– När jag gick igenom hans akt upptäckte jag att han också begått brott i daladistriktet och kontaktade åklagare där. Nu har jag åtalat honom även för inbrottet i sommarstugan i Hedemora, säger kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.
Inbrottet rubriceras som grov stöld och kan ge sex månaders fängelse. 28-åringen vägrar namnge sin kumpan som var med när brottet begicks.
Tegler har tagit kontakt med Gösta Ljungberg och erbjudit honom att komma till Eksjö som vittne. Men vittnesmålet får lämnas via telefon.
– Jag hade väldigt gärna velat se honom i ögonen, men det är för långt att åka, säger Gösta Ljungberg.
28-åringen som enligt åklagaren rör sig i missbrukskretsar åtalas också för försök till bilstöld, ringa dopningsbrott, olovligt innehav av kniv och olovligt innehav av amfetamin och cannabis.
– Totalt kan det ge tio till tolv månaders fängelse. Jag ska begära att han sitter fortsatt häktad efter domstolsförhandlingarna, säger Lise-Lotte Tegner.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons