Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film ska minska olyckor

Annons

- Att det ändå inträffar döds-olyckor är inte tillfredsställande och det återstår fortfarande mycket att göra, dels i säkerhetsarbetet, dels att försöka få in riskerna med plankorsningar i folks medvetande, berättar Jörgen Nicklasson från Banverket som tidningen träffar i Mora där en informationsfilm i dagarna spelas in med titeln "Precis sånt som aldrig händer".

Stark Film och Event producerar filmen som ska bli åtta minuter lång.

Producenten Christina Kojic berättar att teamet engagerat elever från scenskolan som medverkar i filmen, plus statister som engagerats lokalt.

Filmen kommer bland annat att visa en bil som kraschar med ett tåg och Christina Kojic säger att den sekvensen tar teamet fram på konstgjord väg via animation. Det arbetet tar flera veckor att fullborda.

I filmen förekommer scener både från en bevakad och en obevakad väg/järnvägskorsning.

Filmens manus har skrivits av Henrik Holmqvist, vilken även är regissör.

Jörgen Nicklasson berättar att förutom Banverket finns även Vägverket och Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR, med på ett hörn och avsikten är att filmen, när den är klar fram på vårkanten, kommer att distribueras ut till 800 trafikskolor i landet, och till gymnasieskolor som har trafikutbildning på programmet.

Varför har teamet då valt Mora som inspelningsort?

Christina Kojic besvarar frågan med att teamet var beroende av riktig vintermiljö, alltså snö, så även ordentligt dagsljus.

- De ingredienserna har vi hittat i Mora och att Mora inte ligger långt från Borlänge, där Banverket har sin bas, har inte gjort valet av inspelningsort svårare.

Till sist kan nämnas att det konstaterats att de flesta olyckor som inträffar vid plankorsningar drabbar människor/bilister i den invanda, kända hemmiljön. Sannolikt är människan mera uppmärksam då hon rör sig i icke bekanta trakter.

I fjol inträffade endast en dödsolycka vid en plankorsning i Sverige. Det var i Orsa, på ett avsnitt av Inlandsbanan.

- 2004 har redan flera döds-offer krävts och det återstår fortfarande mycket av säkerhetsarbete för att minimera olyckorna.

- Bland annat produceras den här filmen som vi vill ska beröra människor. Det är syftet, summerar Jörgen Nicklasson.

sten.widell@moratidning.com

------------------------------------------------------------------------

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons