Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film i Michael Moores anda

Annons

Gabriella Larsson och Sanna Bäck har gjort en film om arbetsmiljö och skoldemokrati på Lugnetskolan, under rubriken Den upplevda sanningen.

- Filmen presenterar vad vi kommit fram till, hur vi upplever det, säger Sanna Bäck.

- Den som ska ändra skolan måste flytta på ett helt berg. Det är inte lätt. Inte många orkar, säger Gabbis Larsson.

I ettan på gymnasiet fattar eleverna ingenting och tvåan går av bara farten. Det är först i trean som man ser klart hur allting fungerar, och då tycker många att det inte är någon idé att göra något.

- Vi vill göra något för dem som kommer efter, säger Sanna.

Den amerikanske filmaren Michael Moore ger sig på vapenlobbyn och president Bush. Gabbis och Sanna granskar brister i arbetsmiljö och vinklade enkäter som ger de svar som skolledningen vill ha, eller som inte går att tolka.

Men framför allt ifrågasät- ter de om ledningen på sko- lan är intresserad av skoldemokrati.

Problemet är att få den demokratiska processen att fungera, vilket tjejerna belyser i filmen. De började med att gå ut med en enkät till 100 elever på samhällsvetarprogrammet. 62 procent av dem som svarade visste ingenting om skoldemokrati. 20 procent tyckte att den fungerar dåligt och resten var nöjda.

På skolan finns klassråd och programråd, men till slut är det skolkonferensen som ska fatta beslut.

- Den fungerar inte alls. Skolledningen lyssnar inte, inga beslut tas, och när de tas verkar de tro att det räcker att skriva ner dem i det magiska protokollet. Ingenting händer, säger Gabbis Larsson.

- Men man kan inte bara klaga, utan måste fixa saker själv. Om man tycker att potatisen är äcklig får man väl gå med i matrådet, säger Gabbis.

Det som fick tjejerna att sätta igång var ett tydligt exempel på dubbla budskap. På vårterminen i tvåan fick de veta att de skulle göra ett projektarbete. "En chans att göra något helt eget, precis vad ni vill".

Några satte till och med igång under sommarlovet, men när de kom tillbaka till hösten blev det nobben för det mes- ta. Nej-listan blev så lång att eleverna tog upp frågan i programrådet.

- Men de är ju vana att inte behöva lyssna, säger Gabbis Larsson.

Först blev filmarna positivt bemötta när de skulle filma. Skolledningen trodde det skulle bli en trevlig informationsfilm.

Men när den kritiska vinkeln stod klar blev det plötsligt inte tillåtet att filma på skolkonferensen och inga fler intervjuer.

Filmen har växt fram efter hand och eleverna har fått klippa hårt för att få ner den till 35 minuter.

- Filmen är inte bra tekniskt, men innehållet är suveränt, säger Sanna och Gabbis.

I morgon klockan 11.00 blir det visning av filmen i aulan. Efter- åt blir det diskussion och tjejer-na hoppas att debatten fortsät-ter.

Sedan då?

Gabbis vill jobba i England, på pub eller så. Sedan läsa statsvetenskap och kanske journalistik. Hon har fått smak för att forska i hur makt fungerar och vill möta människor.

- Jag ska ta körkort, och förhoppningsvis jobba, säger Sanna.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons