Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filipinerna 30 år

Annons

Jubileet avverkas på Vansbro teater under medverkan av storbandssångaren Hayati Kafe, gotländska munlädret Babben Larsson samt storbandsledaren och forne filipinaren Jonny Olsson.

Embryot var några musikskoleelever som tillsammans med några vuxna började spela tillsammans. Ett par av startkrafterna var Anita Granberg, Vansbro och Anders Bäck, Äppelbo.

Musikmaestro Filip Jansson - som gick ur tiden tidigare i år, strax innan han skulle fyllt 90 år - kom in i bilden ett par år senare när han kom till bygden och började verka som lärare på musikskolan.

Han kom då också att engagera sig i storbandet och det var i början av hans första ledarsejour som några skolelever kläckte idén att namnge storbandet efter honom; Filipinerna.

När Filip Jansson efter ett drygt decennium flyttade till annan ort kom Jan Svedberg att leda orkestern. Filip Jansson släppte dock aldrig kontakten med bandet eller bygden och visiterna var täta i Västerdalarna.

Han tog också under en period ånyo över ledarskapet i orkestern. I dag är det Sven-Olof Hermansson som leder den 16 personer starka gruppen.

Ett par inspelningar har det blivit under åren; en kassett spelades in 1986 och fyra år senare medverkade Filipinerna på Vansbroskivan. Av de många goda konserterna kan 1996 års stronga insats med Charlie Norman på Vansbro teater nämnas lite extra.

De tre decennierna har sett ett 50-tal krafter som aktiva i Filipinerna och många av dem har på olika sätt fortsatt musikkarriären.

Det är alltså ingen dålig plantskola som bandet utgjort. Lördagsjubileets kapellmästare Jonny Olsson är känd Stockholmsbaserad storbandsledare och tidigare Filipinare. det är också via honom som arrangörerna lyckats få Babben Larsson och Hayati Kafe till jubileet.

Turkättade Hayati Kafe har verkat i Sverige under fyra decennier och är en mycket kompetent storbandssångare.

Jubileet arrangeras i samarbete mellan Filipinerna, Kulturen i Vansbro och musikföreningen.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons