Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip ser fram emot att lära

Annons

Filip Nilsson är besviken över sin allra första dag i skolan. Enligt de papper han har fått hemskickade ska han bara gå i skolan i en timme.

- Då finns det inte tid för rast. Det vill ju jag ha, säger han.

Filip och hans blivande förstaklasskompisar står och väntar under taket vid Parkskolan. De cirkelformade ringarna i vattenpölarna är så många att det är omöjligt att hålla räkningen på dem. Många av barnen har ryggsäckar som mer eller mindre täcker hela deras ryggar. I väntan på att skoldörrarna ska öppnas springer barnen runt under taket och ute i regnet. Deras föräldrar pratar med varandra och en del av dem håller ett fast tag runt sina pocketkameror.

Under sommaren som har gått har inte Filip tänkte så mycket på skolstarten. Han har mest badat. Men han ser framemot att lära sig läsa och skriva.

- Det ska bli skoj att träffa nya kompisar, säger han.

Så öppnas dörren och Filip och de andra barnen får gå in i sitt klassrum. Där hälsas de välkomna av texten "Välkommen till skolan" som står på den vita tavlan. Texten ramas in av en cirkel av rödmålade blommor.

- Ni är jättevälkomna hit, säger Monica Bernhardsson, föreståndare för klassen 1A.

Hon berättar att första dagen är en mjukstart som efter en halvtimmes kritmålande kommer att avslutas med sång och glassätning i gymnastikhallen. Sedan får de åka hem. Nästa dag, och många dagar framöver, blir det skola på riktigt, med raster och allt som hör till skolan.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons