Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiffelförsök medgavs i Skandiamålet

Annons

Skandiachefen Ola Ramstedt hävdade att det var ett misstag att Skandia fick betala 17,5 miljoner kronor för de lyxrenoverade lägenheterna.

En projektanställd medgav i hovrätten försök till fiffel med kostnaderna.

Ola Ramstedt, fastighetschefen Håkan Lennersand och en projektanställd fälldes i höstas av Stockholms tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman eller medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

De överklagade fängelsedomarna på 2 år, 1,5 år respektive 1 år.

Enligt tingsrätten skrev Ramstedt julen 2001 under en samlingsfaktura på 17,5 miljoner kronor som omfattade kostnaderna för nio lyxrenoverade lägenheter och lät Skandia betala den.

Han fick enligt tingsrätten hjälp av Lennersand och den projektanställde med att ta fram underlag till fakturan.

Före detta Skandiachefer som Ulf Spång, Ola Ramstedt, Håkan Lennersand och barn till Ulf Spång och Lars-Eric Petersson hade hyreskontrakten i de Skandiaägda fastigheterna. Spångs lyxrenovering stod för knappt hälften av den sammanlagda kostnaden på 17,5 miljoner för sin paradlägenhet på Strandvägen i Stockholm.

Åklagaren Peter Nilsson presenterade för hovrättens ledamöter en lång rad mejl, PM och anteckningar, som tagits i beslag vid en husrannsakan hos den projektanställde.

Enligt den projektanställde fanns det planer på att låta ett av Skandias utlandsägda bolag ta hela kostnaden. Men de planerna skrinlades.

Han medgav också att han försökte fördela renoveringskostnaden för Lennersands lägenhet på de andra lägenhetsinnehavarna, men att han blivit tillsagd att det inte gick.

Enligt Ola Ramstedts advokat Hans Strandberg trodde Ramstedt när han skrev under samlingsfakturan julen 2001 att den gällde ombyggnaden av Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.

Lägenhetsinnehavarna skulle själva stå för lyxrenoveringarna. Men det var inte förrän efter att Skandias internutredning 2003 visat att så inte skett, som de betalade kostnaderna för lyxrenoveringarna.

På onsdag ska Håkan Lennersand förhöras och på torsdag huvudpersonen Ola Ramstedt. Det planerade vittnesförhöret med Ulf Spång senare i veckan har på Ola Ramstedts begäran strukits.

TT

Mer läsning

Annons