Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vänta på operation i sex år

Annons

Annars genomförs de flesta whiplashoperationerna utomlands. Hos en neokirurg i Tyskland har ett 50-tal svenska patienter, varav en handfull från Dalarna, oprerats.

Bror Saxe fick kämpa under sex år innan han fick en operation utförd. Under de åren fick han flytta från sin villa i Älvdalen till en handikappvänligare lägenhet i Mora.

Bror blev alltmer rullstolsbunden. På sin ålders höst har han tack vare operationen fått ett nytt liv.

- Den 23 februari har det gått ett år sedan operationen. Jag kan röra mina händer igen och gå med hjälp av rullator. Innan operationen var det som om kroppen domande bort. Det är en otrolig känsla, säger en lycklig Bror när tidningen träffar honom.

Enligt Bror Saxe var det en nerv som kommit i kläm i nacken efter en påkörningsolycka. Olyckan inträffade den 15 januari 1999. I sex år fick Bror vänta på en operation.

- Jag körde min bil i Älvdalens centrum och stannade vid ett övergångsställe då en bil kom och körde in i min bakifrån, berättar Bror Saxe.

Han kände sig stel och vimmelkantig direkt efter olyckan och en röntgenundersökning på Mora lasarett gav följande läkarutlåtande: "Ett whiplashtrauma i nacken med nedsatt rörlighet i halsryggraden samt domningar i händer och fingrar".

Bror och hans fru, som bodde i en villa i Älvdalen vid olycktillfället, kunde inte bo kvar.

- Vi fick sälja huset och köpa en handikappvänlig lägenhet i Mora redan år 2000. Det var tufft att i hög ålder få lämna Älvdalen, speciellt för min fru, fortsätter Bror.

Han hade jobbat inom försvaret under 40 år och frun hade följt med honom på anställningar över hela landet. Vid pension 1980 hade han lovat frun att hon skulle få komma hem till Älvdalen. De tog över hennes fädernegård, som de nu fick sälja på grund av olyckan.

Även om alla läkare bekräftade symtomen på whiplashskada, var inte Brors försäkringsbolag av samma uppfattning.

- De har ännu i dag inte accepterat benämningen whiplashskada utan anser att det handlar om en åldersförslitning av ryggraden.

Bror blev med åren allt sämre och läkare på Mora lasarett såg slutligen till att Bror kunde remitteras till en ny magnetundersökning i Falun den 28 juni 2004. En undersökning som åter bekräftade en whiplashskada.

När Bror fick en remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala i början av förra året var det ett team på Akademiska som studerade whiplashskador och erbjöd Bror en operation. En av de första i sitt slag i Sverige.

- Enligt läkaren var det en nerv i nacken som kommit i kläm

Den 23 februari föra året genomförds operationen och Bror har börjat återvända till livet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons