Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick rycka ut i Kenya

Annons

Det är den ideella verksamheten Läkarbanken som står bakom resan.

- Flera av mina dalakollegor har varit i Kenya tidigare, och tipsat om vilken upplevelse det är.

Tillsammans med en tandhygienist från Sverige har Uhrbom varit verksam vid två missionssjukhus. Och han har haft fullt upp.

- Vi har mest tagit hand om barn. Vi åkte ut till skolorna där vi fick gå igenom alla barnen. Barnen fick gapa och vi tittade i munnen. Vi kunde bara gå vidare med de som var allra värst i munnen. Därefter kunde vi ha upp till 125 patienter per dag.

- Vi hade ingen chans att syssla med något direkt förebyggande arbete. Här var det att lindra värk som vi fick inrikta oss på. Kariessituationen är verkligen illa där nere, ungefär som jag kan tänka mig att det var här på 50-talet.

- Vi hade en del tandborstar med oss, men annars är det inte många som har tandborste. Vanligt är att man tuggar på en speciell pinne, så att den blir till en liten kvast. Det har säkert fungerat rätt bra innan de västerländska fasonerna med snask och sådant kom in här.

En dag var Uhrbom, tandhygienisten och nunnor som jobbar på ett av missionssjukhusen med om en otäck olycka.

- Vi skulle ut på en utflykt. I baksätet satt sex nunnor. På en taskig väg var det en bil som for rakt in i oss. Det blev i stort sett en frontalkrock. Otroligt nog blev ingen av oss skadade, men det var riktigt otäckt. Bilarna blev rejält förstörda. Jag tror jag aldrig tidigare varit så nära döden.

Men Uhrbom kan mycket väl tänka sig att åka tillbaka hit när han blir pensionär.

- Det har varit en otrolig upplevelse. Visst skiljer det sig markant i levnadsstandard. Men om man kan mäta i livsglädje så verkar människorna i Kenya verkligen inte må sämre. Det var en härlig gemenskap och solidaritet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons