Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick rätt att vårda sitt barnmed fullt bidrag

Annons

En mamma i norra Dalarna har fått rätt till helt vårdbidrag för att vårda sin dotter som drabbats av ätstörningar.

Försäkringskassan ville endast ge mamman halvt vårdbidrag, men en dom i länsrätten, som fastställts av kammarrätten, beviljar nu mamman vårdbidraget.

Den nu fyråriga dottern är drabbad av ätstörning, något som flera läkare intygat och även betonat värdet av mammans insatser för dottern. Läkarna skriver i utlåtandena att föräldrarnas insatser gör att dottern får i sig tillräckligt med näring. De betonar att för flickan är varje kalori väldigt viktig.

Det är på läkarnas utlåtanden som länsrätten väljer att köra över försäkringskassan och bevilja mamman fullt vårdbidrag. Det för att arbetet med att träna dottern att komma över sin matvägran samt att se till att hon får i sig den näring som behövs.

Försäkringskassan menade att ett halvt vårdbidrag plus en merkostnad i form av ett halv basbelopp skulle ha räckt. Länsrätten överklagade till kammarrätten som nekade försäkringskassan prövningstillstånd. Därmed fastställdes länsrättens dom och mamman fick sin ersättning plus merkostnad för perioden 1 juli 2002 till och med sista december 2003.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons