Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick pröva på opera

Annons

När det blir tyst på scenen skruvar sig många av barnen oroligt i bänkarna på Sagateatern. Men när den elake kejsaren åter tar ton fångas deras uppmärksamhet och alla blickar vänds mot scenen. I går spelades operaföreställningen Näktergalen för nyfikna mellanstadiebarn.

Nordiska kammaroperan från Stockholm är på turné i länet med operan Näktergalen. Föreställning riktar sig till alla barn och bygger på H. C. Andersens saga om kejsaren i Kina som till varje pris vill ha en näktergal som ska sjunga vackert för honom, en berättelse om hur den hårda kejsaren genomgår en förvandling. Operan är skapad för att tilltala barn som kanske aldrig upplevt levande operamusik. Rebecka Runelöf och Johan Modin går i fyran på Fyrklöverskolan. De var nöjda med sin första operaupplevelse.

- Jag hörde inte vad de sa. Jag har aldrig lyssnat på opera förut. Men vår fröken hade läst sagan för oss innan, säger Rebecka Runelöf.

- Det var annorlunda att höra sagan så här, tyckte Johan Modin, som fastnade för budskapet om att det går att ändra sig från ond till god, även om man är kejsare.

Deras lärare, Gunilla Gräske, berömmer eleverna för deras intresse och nyfikenhet för musiken.

- Jag har aldrig tidigare varit på den här typen av musik med mina elever. När kommer tillbaka till skolan ska vi diskutera pjäsen.

Att sjunga opera för barn är något av det svåraste man kan göra, samtidigt som det är otroligt stimulerande menar Michael Bartov som gör rollen som kejsaren.

- Man får båda sidor. Glada tillrop och det märks direkt när de tycker det är tråkigt, säger han.

I dag spelas Näktergalen i för skolklasser i Avesta och Falun.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons