Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick plusjobb _ utan arbetstillstånd

Annons

En 36-årig man åtalades på tisdagen sedan han under drygt två års tid arbetat och levt illegalt i Sverige. Mannen fick bland annat ett plusjobb inom Göteborgs stad, då ingen kontrollerade hans arbetstillstånd.

När mannen skrevs in på arbetsförmedlingen 1999 hade han uppehållstillstånd. Detta gick dock ut i augusti 2004. I förhör uppger han att när ingen kallelse kom om att förnya tillståndet trodde han att han fått permanent uppehållstillstånd, eftersom han bott i landet i sex år och hade ett barn här.

Mannen sökte och fick två jobb under sin illegala tid i landet. Ett i en butik och ett på en förvaltning inom Göteborgs stad, som var ett så kallat plusjobb, där arbetsgivarens kostnader subventioneras av staten.

Varken arbetsförmedlingen eller arbetsgivarna kontrollerade mannens tillstånd. Arbetsgivarna uppger att de antog att mannen hade arbetstillstånd eftersom han var inskriven vid arbetsförmedlingen.

Huvudprincipen är att ingen får skrivas in på arbetsförmedlingen om de saknar arbetstillstånd. I detta fall gjordes en kontroll 1999, men ingen därefter.

TT

Mer läsning

Annons