Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick lön och pension

Annons

Personalnämndens borgerliga majoritet beslutade på måndagen i efterhand att Lennart Thorslunds fall är så speciellt att undantag från reglerna kan göras.

- Sankt Mikaelsskolan har inte kunnat kunnat rekrytera annan behörig latinlärare. Därför befann sig skolan i riskzonen för att överhuvudtaget kunna genomföra latinundervisning, säger personalnämndens ordförande Jaako Mattila, m.

Men det var inget enigt beslut. Socialdemokraterna Mayvor Hellström-Mases och Lennart Sohlberg reserverade sig i personalnämnden.

- Det handlar om etik och moral, säger Mayvor Hellström-Mases. För läsåret 1997/98 godkände personalnämnden anhållan från dåvarande rektorn vid Sankt Mikaelsskolan om särskilda lönevillkor för Lennart Thorslund. Sedan godkände vi igen den 16 mars 2000, denna gång i efterhand, eftersom det ansågs att personalnämnden inte varit tillräckligt tydlig om att ny ansökan måste göras. De två senaste åren, från 2000 till 2002, finns överhuvudtaget ingen ansökan från skolledningen vid Sankt Mikaelsskolan.

- Jag anser, säger Hellström-Mases, att Lennart Thorslunds egen bakgrund som kommunalråd borde ha gjort att han själv reagerat mot sina dubbla löner.

I handlingarna till personalutskottet framgår att Lennart Thorslund redan från början gjort klart för dåvarande skolledningen vid gymnasiet att han "lovat hjälpa oss under förutsättning att hans lön från Sankt Mikaelsskolan inte kommer att påverka hans pension från KPA".

Läget på hösten 1997 var sådant att 20 elever på det samhällsvetenskapliga programmets humanistiska gren, hade latin som huvudämne. Alternativet för skolans del var att hänvisa eleverna till andra latinskolor i riket med betungande interkommunala kostnader som följd.

Dessa argument köpte dåvarande personalnämnd. Nuvarande personalnämnd har också valt att i efterhand godkänna en flerårig fortsättning, eftersom skolan inte kunnat rekrytera någon annan behörig latinlärare.

- Vi kan inte vara en vindflöjelnämnd som fattar ett beslut först och ett annat sedan, säger Jaako Mattila, som inte har något emot att Lennart Thorslund fortsatt som latinlärare "på gammal rutin".

Lennart Thorslund gick i pension i fjol. Gymnasiet har sedan dess lyckats få en ny latinlärare i form av Peter Johansson, lärare i svenska, tyska och italienska, som fortbildat sig i latin under Lennart Thorslunds sista tjänstgöringsår.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons