Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick inte betalt för godset

Annons

Det var i september som Ingela Brandt lämnade in ett rejält lass med inte speciellt värdefulla föremål till en auktionsfirma i södra Dalarna.

Företaget har f-skattsedel och Ingela fick också ett kvitto på inlämnade varor.

-Jag skulle lämna in grejerna omedelbart för allt skulle säljas omgående på en auktion. Det skulle inte vara något problem att få det sålt, berättar Ingela Brandt som tidigare lämnat till annan auktionsfirma och då blivit underrättad om att försäljningen kunde ta tid.

Delbetalningar kom i två omgångar, som klumpsummor, under hösten.

- Jag har ringt dem flera gånger och de säger att pengarna är på väg. Och jag har kollat mitt konto men inga pengar har kommit, berättar Ingela Brandt.

- Visst kan jag polisanmäla eller stämma dem men då sätter de in pengarna och är gröna, menar Ingela Brandt som anser sig ha små möjligheter att driva ärendet den vägen.

Konsumentverkets hemsida innehåller ingen information om vilka regler som gäller när man lämnar ifrån sig auktionsgods, trots att det är en omfattande hantering.

Men kommunens konsumentrådgivare Lisbeth Ander är medveten om problemet.

-Det har varit aktuellt i det här området att folk lämnat in varor till auktion och inte fått betalt. Det är lätt att det går för fort när man lämnar iväg efter en vindsröjning, säger Lisbeth Ander som tycker att man ska vara noga när man lämnar ifrån sig gods.

Hennes erfarenhet är att det alltid är svårare att komma överens efteråt.

-Många för noteringar och kompletterar med foton och fastställer vad de vill ha ut. Säljaren ska ha en undertecknad kopia på inlämnade föremål. Man bör också avtala med auktionsfirman om betalningen. Del eller när allt är sålt. Skrivna avtal är viktiga för båda parter vid en tvist, fortsätter Lisbeth Ander.

Om möjligt bör man också försöka kontrollera företaget menar konsumentrådgivaren. Det man kan kontrollera är att organisationsnumret stämmer och eventuella skulder hos skatteverket eller kronofogden.

Betalningsanmärkningar finns också i Svensk Handels Justitia.

- Och inte minst ska man prata med bekanta. Snacket går om företag som ofta missköter sig, avslutar Lisbeth Ander.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons