Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick inget för 500 000

Annons

Turerna kring Gahnshags eget beslut att köpa varumärket FFF för 500 000 kronor plus moms blir allt märkligare ju mer affären granskas.

- Här har kommunen gjort ett ordentligt juridiskt magplask, säger Lars Munters.

Han har vid sin granskning av affären funnit flera formella fel.

Efter Gahnshags beslut om köpet, som han tog på delegation då han ansåg att det brådskade, gick ärendet upp till kommunstyrelsens arbetsutskott. Det beslutade att föreslå kommunstyrelsen att i efterhand godkänna det.

- Det är det första felet. Arbetsutskottet har inte ett dyft med saken att göra. Eftersom det var ett delegationsbeslut skulle det bara anmälas till kommunstyrelsen som ansvarar för delegationen, säger Munters.

Efter sammanträdet i arbetsutskottet betalades pengarna ut till FFF och till turistbolaget Välkommen till Falun som fick i uppdrag att genomföra folkmusikfestivalen.

Men det var fel nummer två och dessutom ett mycket allvarligt fel, hävdar Munters. Detta för att det inte fanns något undertecknat protokoll av Gahnshags beslut. Därmed var det inget formellt beslut vilket kommunledningen själv påpekar och anser att Ulf Elgemyr därför inte hade rättslig grund att överklaga det.

- Det är en dundermiss att betala ut så mycket pengar utan ett justerat protokoll. Enligt lagen får man inte betala ut en krona utan ett sådant, säger Munters.

Nu har han också funnit att det varumärke som Gahnshag köpt formellt inte existerar. Det finns inte registrerat hos patent- och registreringsverket. Dessa uppgifter gör Elgemyr än mer upprörd.

- Gahnshag har ju köpt luft. Jag förstod redan från början att den här affären inte tålde dagsljus. Håller man på med affärer bör man ju ta reda på vad man köper och Gahnshag har köpt något som inte finns, säger han.

Om man läser varumärkeslagen skulle det möjligen kunna bedömas som ett inarbetat namn men inte ett varumärke, anser Munters.

- Och vad är värdet på ett sådant. Det undrar jag, säger han.

Han har efterlyst en dokumentation på hur Gahnshag och stadskansliet kom fram till de 500 00 kronorna men ännu inte fått något svar.

En titt i backspegeln på hur värdet av FFF tidigare hanterats gör honom mycket betänksam.

När revisorerna i KPMG tidigare granskade FFF:s affärer för åren 1996-1998 var de mycket kritiska.

1996 drevs FFF av en stiftelse som stod inför en konkurs med skulder på drygt två miljoner kronor.

I kontrollbalansräkningen togs ett värde motsvarande den summan upp som Good will på tillgångssidan. Stiftelsen klarade sig därmed.

Revisorerna skriver i sin rapport att de inte kunnat finna något underlag som styrker Good will-posten och att stiftelsen borde gått i likvidation.

Samma sak hände året därpå då en ideell förening drev FFF. Då fanns det en kapitalbrist på 1,6 miljon kronor och då var Good willen värd det. Revisorernas ståndpunkt var den samma här.

Först 1988 tog Good will-posten bort och då var den bara värd 1,3 miljoner kronor.

- Det här verkar inte seriöst hanterat att höfta till ett värde så här och trolla fram tillgångar som motsvarar skulder, säger Lars Munters.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons