Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick ingen ambulans

Annons

Mannen blev allvarligt skadad när han satt och slöjdade vid 23-tiden. Han satt och skar i en träbit när plötsligt träet sprack och han stack kniven rakt in i ett lår. Han kunde ropa på hjälp och två släktingar kom till undsättning. Den skadade 55-åringen grep tag runt såret. Det kunde hålla tillbaka blodflödet.

När han inte längre förmådde hålla kvar greppet svimmade han och blodet började strömma ut.

Under tiden hade Claes-Göran Ahlholm ringt till SOS-alarm. Först talade han med en larm-operatör, sedan blev han kopplad till en sjuksköterska. Den anhörige sade att de ville ha en ambulans till huset. Sjuksköterskan talade om hur blodflödet skulle stoppas.

Ahlholm har arbetat som lastbilschaufför och har kunskaper om första hjälpen. Han tyckte att han kände till hur man får stopp på blödningar och att de skulle skicka en ambulans i stället.

Efter ett par minuter, fem-tio enligt Ahlholm, slutade det att blöda efter att de dragit åt ordentligt och nästan helt strypt blodtillförseln till benet. 55-åringen kom till medvetande. Då kunde Ahlholm köra in honom till Falu lasarett. Efter halv tolv var de på sjukhuset.

Under natten opererades den skadade. Läkarna konstaterade att två artärer och en ven hade skadats vid olyckan. Mannen förlorade tre liter blod under operationen.

Han klarade ingreppet bra men var medtagen under tisdagen.

De anhöriga är upprörda över att det inte skickades någon ambulans när Claes-Göran Ahlholm ringde.

Åke Kjellin, driftschef för SOS-alarm, säger att de kommer att utreda vad som har hänt och innan dess kan han inte avgöra om det begåtts något fel.

- Vi tar det på allvar och enligt beskrivningen låter det inte bra. Man måste vara överens om det ska komma någon ambulans innan samtalet är slut, säger Kjellin.

Han kommer att lyssna igenom de band som SOS har tillgängliga. Samtalet mellan operatören och anmälaren finns inspelat, däremot har inte SOS någon upptagning från samtalet mellan Ahlholm och sjuksköterskan.

Agneta Göransson, verksamhetschef för akutkliniken vid Falu lasarett, säger att hon inte kan avgöra om det begåtts något fel eftersom hon inte har någon förstahandsinformation.

I normalfallet ska operatören skicka en ambulans direkt om det är bråttom. Vid tveksamhet tillfrågas en sjuksköterska.

- Ibland kan det blöda utan att det är så bråttom, säger Agneta Göransson.

Sjuksköterskan ska avgöra om det behövs en ambulans och om den ska skickas dit med blåljus.

- Förr skickade man ambulans så fort någon ringde. Då kunde det fattas när det verkligen behövdes. En del har använt ambulanserna som taxi. Det har vi inte råd med i dag, säger Agneta Göransson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons