Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick hjälp till ett nytt liv

Annons

Det ska sparas hundratals miljoner i landstinget - nu och på sikt och på flera olika sätt. En del sparbeslut fattas i landstingsfullmäktige i början på nästa vecka.

Skogsgläntan finns bland de verksamheter som ska "ses över". En formulering som låter hotfull när kassan är skral.

Irene slår bakut vid tanken på nedläggning eller tuffa sparkrav. Hon menar att just den typ av hjälp som finns på Skogsgläntan, är så oerhört viktig.

Här finns en helhetssyn där ett mål är att bli medveten om sambandet mellan tankar, känslor och handlingar.

- De flesta överviktiga har andra problem i botten. Man har glömt bort sig själv. Då är det en vinst att bara lära sig att tänka på ett annat sätt, även om inte kilona rasar. Alla får en kick, säger Irene.

- Före Skogsgläntan vet jag inte hur mycket jag belastade sjukvården. Jag hade panikångest, mådde dåligt på många sätt. Men Särna förändrade mig totalt, fortsätter hon.

Irene var med om det allra första fyraveckors-programmet för överviktiga på Skogsgläntan. Det var 1997. Hon har fortsatt att åka dit, nu för att berätta om sina erfarenheter för nya grupper.

För Irene var den första tiden på Skogsgläntan oerhört jobbig. Men med ett nytt sätt att tänka och personalens stöd, började förvandlingen.

- Jag kom tillbaka till livet, säger Irene.

I hennes fall förde förändringen med sig en rejäl viktnedgång. När hon började röra på sig och äta regelbundet - sex gånger om dagen, mycket frukt och grönt - försvann 45 kilo. Men Irene vill egentligen inte alls tala om kilon. Hon tycker inte att det handlar om det, utan om ett nytt sätt att tänka.

- Tidigare var varenda steg ett helvete. Jag kunde ligga vaken på natten och fundera över hur jag skulle ta mig från min arbetsplats till ett sammanträdesrum dagen efter. Nu tycker jag till och med att gymnastik är roligt, berättar Irene.

Hon beskriver hur maken Nils förr om åren fick parkera bilen så nära affärens ingång det bara gick. Sedan fick kundvagnen fungera som rullator.

- I dag springer jag till och med ifrån honom inne i affärerna, säger Irene och skrattar.

Över huvud taget orkar hon mycket mer. Och hon känner sig gladare - inifrån och ut, inte bara på ytan.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons