Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick dubbla budskap om moderns boende

Annons

I 34 år hade Malte Jakobssons mor Kerstin en lägenhet på Högberget i Ludvika. Trots att hon det sista året fick hjälp av hemtjänstpersonal, blev Kerstin Jakobsson sämre och hennes behov ökade.

Det stod klart att hon skulle tvingas flytta till ett äldreboende. I samråd med kommunen sökte Malte Jakobsson plats åt sin mor, både på Solsidan i Ludvika och i Falun, där han själv bor. Han säger dock att Solsidan var moderns förstahandsval.

I slutet av april fick han ett brev från läkaren, som fått uppgiften att Kerstin Jakobsson erbjudits plats på Solsidans äldreboende. När Malte Jakobsson själv hörde av sig till kommunen för att fråga när modern kunde flytta in fick han emellertid reda på att det inte fanns någon plats för henne.

- Så jag ringde till Solsidan och frågade var läkaren hade fått uppgiften ifrån. De gick in i journalen och konstaterade att det var den ansvariga på kommunen som hade lämnat uppgiften. Men när jag ringde henne nekade hon blankt till att det någonsin skulle ha funnits en plats.

I samma veva fick Kerstin Jakobsson erbjudande om en plats på ett äldreboende i Falun. Eftersom hon var i så pass stort behov av ett boende vågade sonen inte tacka nej. Men trots att han inte är missnöjd med platsen i Falun, är han besviken, eftersom modern själv hade önskat bo kvar i Ludvika.

- Här har hon bekanta som kan hälsa på henne, i Falun är det ju bara jag. Dessutom är det Ludvika som är "hemma" - hon har bott här i 34 år, säger Malte Jakobsson.

- Jag är förbannad på det Ludvika kommun gjorde, att lova en plats och sedan inte hålla det.

- En läkare kan ju inte skriva sådär och så säger kommunen nej, säger han argt.

Rigmor Hedlund, som är områdeschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Ludvika, poängterar att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet. Hon säger dock att en sökande inte är erbjuden en plats innan ansvarig på kommunen fattat beslutet och meddelat vederbörande. Vad läkaren skrivit i brevet är inte kommunens ansvar.

- Det måste finnas ett beslut på boende och det måste sökanden få papper på. Vi kan inte ansvara för vad läkarna skriver, utan det är landstingets sak.

Fallet med Kerstin Jakobssons besked tycks tyda på en dålig kommunikation mellan kommun och landsting. Rigmor Hedlund säger dock att de två har ett kontinuerligt samarbete och fortlöpande samlas för diskussioner av såväl enskilda fall som mer generella frågor.

Vad gäller Malte Jakobssons uppgifter om att läkarens uppgifter skulle komma från kommunens ansvariga i fallet, har NLT förgäves sökt både läkaren och den ansvariga för en kommentar.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons