Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick chansen - och tog den

Annons

29-årige Hazim Abdullah bor i Borlänge med sin svenska fru från Mockfjärd. Han kommer från Irak där han utbildats till energiingenjör på universitets-nivå.

Under sina sex år i Sverige har det varit svårt att få annat än lågkvalificerade och tillfälliga jobb. Men projektet Mångfald i offentlig förvaltning ser ut att bli vändningen för honom.

Den 27 oktober flyttar han och hustrun till Sollefteå där han erbjudits en tjänst på en av arbetsförmedlingens största kund- tjänstavdelningar.

- Projektet gav mig en möjlighet att visa upp vad jag kan, en stor chans som jag tog, säger han.

Hazim har sedan projektstarten i april praktiserat på arbetsförmedlingen i Borlänge och Säter. Han trivs med arbetsuppgifterna och har lärt sig massor under perioden, inte minst genom sina kollegor.

- Vi fikar ofta, säger Hazim och skrattar. Kollegorna har varit jätteöppna och mycket hjälpsamma.

Nu hoppas han att fler invandrare får samma chans.

- Det finns många som inte får en chans att visa upp sig.

- Det är mycket svårt att få jobb i Dalarna om man är utlänning. I Stockholm kan man söka jobb var som helst, men här får man inte ens komma på intervju, säger Hazim som tror att det beror på okunskap och rädslor:

- Arbetsgivarna vet inte hur utlänningar fungerar och vågar inte prova. Många är rädda för att anställa ungdomar och personer över 50 år också, konstaterar han.

Hazim hoppas att projektet ska bana väg för fler liknande initiativ och ökad den etniska mångfalden på arbetsmarknaden.

- Det är viktigt att få in arbetsförmedlare som är utlänningar. Jag vet ju hur utlänningar som söker jobb fungerar och kan vara ett stöd för mina kollegor.

- Det är viktigt att vi kan behandla alla olika människor på rätt sätt.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons