Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick betala där andra åker gratis

Annons

En förälder i Svärdsjö begärde ersättning från Skolstyrelsen på 4 052 kronor för sonens bussresor. Skolstyrelsen beviljade 357 kronor.

De resor sonen gjort och som föräldern kräver ersättning för är hemresor från skolan via en aktivitet. Sonen har rätt till skolskjuts men inte till busskort. Det som föräldern uppfattar som orättvist är att sonens kamrater med busskortet de fått av kommunen åkt gratis mellan 8-18 i veckorna, medan sonen fått betala för sina bussresor.

Föräldern vill dessutom ha ersättning från skolstyrelsen för telefonräkningar i samband med dennes arbete för att få skolskjuts. Till saken hör att ärendet föregåtts av en lång kamp för rätten till skolskjuts, som beviljades av kammarrätten före jul förra året.

Länsrätten har nu avslagit förälderns begäran med hänvisning till att resor som görs på fritiden inte ska bekostas av kommunen. Sonen har rätt till särskilt beställd skolskjuts, vilket i praktiken innebär att han åker taxi till och från skolan och inte buss, och har enligt domen "ingen rätt att av kommunen erhålla busskort från Dalatrafik". Begäran om ersättning för telefonräkningar avslås.

Den berörda föräldern skickade in en överklagan av länsrättens beslut förra veckan.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons