Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick behålla stöldgods

Annons

Förra hösten kontaktades 36-åringen av en man som ville sälja en EU-moped. De båda männen bestämde träff i centrala Falun och efter en provtur förstod köparen att det var en motorcykel och inte en EU-moped som han höll på att köpa. Säljaren sade att han körde den oregistrerad som en EU-moped för att det är billigare.

36-åringen uppskattade fordonets värde till mellan 20 000 och

30 000 kronor, men säljaren verkade vara i behov av snabba pengar och ville sälja den för bara 10 000 kronor. Det fanns inga brytmärken eller annat som kunde tyda på att motorcykeln var stulen. Vid köpet ingick alla originalnycklar, en instruktionsbok och ett certifikat med ramnummer.

Efter vintern ringde 36-åringen till en mc-affär i Falun för att få hjälp med registreringen, och uppgav då bland annat motorcykelns ramnummer. När registreringsskyltarna var färdiga ringde 36-åringen till butiken för att få dem hemskickade. Men affärsinne-

havaren ville att mannen själv skulle komma dit och hämta dem. När han kom dit väntade polisen på honom.

Mannen åtalades för häleri, men under rättegången fann Falu tingsrätt att han inte haft tillräckliga skäl att misstänka att motorcykeln kunde vara stulen. Borlängebutiken som ägde motorcykeln innan den stals har krävt att få tillbaka den. Men eftersom fordonet köpts i god tro får 36-åringen behålla den.

Det enda sättet för mc-affären att få tillbaka motorcykeln hade varit att lösa ut den mot samma summa som den köpts för i god tro.

Sveriges hållning i god-tro-frågan har varit i det närmaste unik i Europa. Men i går, den 1 juli, trädde en lagändring i kraft. Det innebär att den som efter detta datum köpt stöldgods automatiskt förlorar äganderätten om det kan bevisas att det finns en ursprunglig ägare. Detta även om köparen gjort affären i god tro.

- Den här lagändringen återspeg-lar vad folk tycker. De flesta anser nog att det borde vara självklart att man ska kunna få tillbaka det som stulits från en när det hittas, säger Magnus Medin, ämnesråd på justitiedepartementet.

Han menar att lagen tidigare har gett en bild av att man tolerer-ar handel med stöldgods.

- Och det är inte bra signaler om man vill motverka den här typen av kriminalitet.

Lagändringen är ett resultat av en utredning som regeringen tillsatte 1998.

- Frågan har varit vem man ska skydda. Den bestulne eller den som köpt något i god tro, säger Magnus Medin.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons