Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fibromyalgidag med dragningskraft

Annons

Det blev det när den lokala reumatikerföreningen med ordförande Kristina Andersson i spetsen uppmärksammade att torsdagen den 12 maj var lika med den Internationella fibromyalgidagen.

Någon publikmagnet blev inte firandet, trots smörgåstårtan och dragningskraften från Fagerstafirman Sans & Balans som demonstrerade magnetprodukter.

Företagarna Karin och Bengt Wester hade med sig ett flertal olika produkter som anses vara till god hjälp för såväl allergiker som reumatiker och människor med den besvärliga diagnosen fibromyalgi.

Det dryga tiotalet personer som bänkade sig i HSO-lokalen fick chansen att bekanta sig med bland annat magnethalsband, magnetsulor, smärtlindrande madrasser och specialdesignade "medicinskor" av den tyngre sorten. Karin Wester hävdade att de tunga skorna är ett utmärkt sätt att träna upp muskulaturen i ben och rygg.

- Dom är inte lämpade att jogga i, men mycket sköna att gå med.

Hon är själv ett levande bevis på att sortimentet hjälper. För bara ett par år sedan besvärades hon av ett flertal sjukdomar inklusive en rejäl förkalkning i höger axel.

Hon genomgick en magnetbehandling och förkalkningen var borta.

- I dag är jag friskare och piggare än på många år och tar bara blodtrycksmedicin.

Många betraktar magnetprodukter och behandlingar som humbug och kvacksalveri. Men enligt Karin Wester använder sig 70 procent av deltagarna i golftouren i USA av exempelvis magnetsulor. Det inkluderar Annika Sörenstam.

- Och i Japan är magnetbehandling godkänt av landets motsvarighet till vår Socialstyrelse. Jag tror inte att myndigheten i Japan är sämre än våran.

- Jag tror att magnetbehandlingar om några år är accepterat här i Sverige. Se bara hur akupunkturen blev erkänd till slut.

Bland de mer fysiska produkterna fanns också korngräsextrakt. Ett medel framställt för att bota magkrämpor.

Kristina Andersson erbjöd sin mage till ett test.

- Jag har faktiskt ont i magen, sa hon och svalde den misstänkt gröna blaskiga vätskan.

Fem minuter senare hävdade hon att magen kändes helt återställd.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons