Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberorder i storformat

Annons

Banverket Telenät är en av landets stora leverantörer av tele- och datakommunikation genom fibernätet, som ligger i anslutning till landets banvallar. Nätet använder Banverket för att styra och övervaka tågtrafiken. Det består av sammanlagt 12 000 kilometer fiberoptisk kabel.

Nu har Telenät skrivit ett avtal med Com Hem, som därmed byter leverantör.

Avtalet gäller ett nationellt stamnät. Det har tillräcklig kapacitet för Com Hems behov av överföring av tv, bredband och telefoni till de sammanlagt 1,4 miljoner anslutna hushållen.

- Det är ett befintligt nät, vi behöver göra vissa uppgraderingar och investeringar. Men fibern ligger där, säger Magnus Dahlstedt, som inte vill gå in på vad affären innebär i pengar.

Nätet är byggt i en ringstruktur och övervakas dygnet runt. Företag utanför Banverket kan hyra in sig. Stora delar av Sveriges data- och telekommunikation förmedlas idag via nätet.

Banverket Telenät har sitt säte på Wallingatan i Borlänge. Sammanlagt finns 120 anställda, varav ett 50-tal i Borlänge och lika många i Gävle. Övrig personal är spridd över landet.

-Vi är väldigt kända i branschen.

-Men den breda allmänheten kanske inte känner till oss, säger Magnus Dahlstedt.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons