Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FFF nu och i framtiden

Annons

Efter årets upplaga av FFF har det förekommit såväl tidningsartiklar som insändare med kommentarer och synpunkter. Gemensamt verkar det finnas en vilja att rädda FFF. Man kan även spåra viss kritik mot Falu kommun vilket är orsaken till att jag väljer att skriva.

Falu kommun bråkar inte med festivalorganisationen. Falu kommun har under alla år stött FFF med större belopp än det funnits politiskt utrymme för. Att beloppen blivit orimligt stora beror på brister i FFF:s ledning. Inte varje år, men många år, har man vänt sig till kommunen på grund av ekonomiska kriser.

Det finns alltid en gräns för vad en kommun klarar när det gäller bristande planeringsförmåga. 2003 ställdes kommunen inför hotet om konkurs en dryg månad före det årets festival. Kommunens tålamod var slut och det gjordes en uppgörelse som avsåg att avsluta det som då varit. Tyvärr blev det som vanligt när det gäller FFF mycket dyrt för kommunen.

Oavsett hur det går med den stämning som FFF AB har riktat mot kommunen så krävs nya lösningar för framtiden.

Jag kan inte tänka mig att någon politisk majoritet i Falun vågar teckna nya avtal med de som ansvarat för den ekonomiska misär som förevarit. Dock ska kommunen självklart betala om det visar sig att man har begått något fel genom att besluta att inte längre acceptera de växande underskotten.

Det försök till att starta en helt ny festivalorganisation som gjordes förra hösten var lovande men räckte inte hela vägen fram. Jag tilltalades särskilt av den uttalade ambitionen att lägga en budget med utgångspunkt från den finansiering man har och inte utifrån blåögda förhoppningar som år efter år inte visat sig hålla.

Min förhoppning är att de som misslyckats så många gånger ska ta sitt ansvar för FFF:s framtid och kliva åt sidan så att musiken kan fortsätta blomma i Falun.

Jan Lindholm, miljöpartist i kommunledningen i Falun

Mer läsning

Annons