Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetman hos barn kartlagd - mer än var fjärde tioåring i länet är överviktig

Annons

De alarmerande siffrorna presenteras av Vasastiftelsens projekt Rent spel som under läsåret engagerat 550 elever i Falun, Ludvika, Mora och Malung. 300 av eleverna har deltagit i fysio-logiska tester och svarat på frågor i en psykosocial enkät.

Ännu har inte studien offentliggjorts, men Dalarnas tidningar har tagit del av resultaten från de fysiologiska testerna. Siffrorna är både tankeväckande och skrämmande:

3 Bland 10-åriga flickor är 30 procent överviktiga, medan hela 60 procent har låg kondition.

3 För jämnåriga pojkar är 24 procent överviktiga, medan 26 procent har låg kondition.

3 Bland 13-åriga flickor är 25 procent överviktiga, medan konditionen har försämrats ytterligare jämfört med tioåringarna, till 64 procent.

3 Bland de 13-åriga pojkarna är endast 8 procent överviktiga, medan 32 procent har låg kondition.

- Det här är ytterligare bevis på det förödande stillasittandet. Vi lever fel och rör oss alldeles för lite, säger barnläkaren Annika Glimåker som leder övervikts-teamet på barn- och ungdomskliniken vid Falu lasarett.

Hon reagerar särskilt på flickornas dåliga kondition. Det är en allvarligt signal till föräldrar och en uppmaning att bli mer uppmärksam på barnens levnadsvanor.

- Sommaren är verkligen en bra tid att bryta mönstren. Var ute med barnen! Åk och bada, gunga, grilla korv. Gör sådant som barnen gillar. Det finns så mycket man kan göra utan att vara med i en klubb, säger hon.

Glimåker har upplevt en tydlig utveckling som barnläkare på senare år. Det som var "enorm fetma" för bara fem år sedan förekommer oftare i dag. På senare år har också överviktiga barn och tonåringar i Dalarna drabbats av åldersdiabetes, typ-2 diabetes.

- Det är ett nytt fenomen som vi inte såg tidigare, säger hon.

Men värst anser hon ändå att det psykiska lidandet är för de överviktiga barnen.

- Många blir mobbade och nästan varje barn med övervikt har komplex. Man hamnar lätt i en ond cirkel och blir utanför socialt, säger hon.

Fotnot. Barnens kondition har testats med motionscykel och bedömts utifrån internationellt antagna gränsvärden.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons