Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetma - ett tungt och dyrt problem

Annons

- Det finns mycket att göra för oss, konstaterar landstingsrådet Sören Bertilsson, s.

Den färska rapporten, som gjorts av Carina Persson vid företaget See AB, visar att problemen med övervikt och fetma skulle kunna kosta Dalarna 400 miljoner kronor per år i form av sjukvårdskostnader, sjukfrånvaro och förtidspension.

Där konstateras att övervikt utgör både ett stort och dyrt folkhälsoproblem. Men paradoxalt nog tycks insatserna inom vård- och hälsosektorn vara begränsade och sällan genomtänkta vetenskapliga behandlingsmodeller.

Landstinget driver med framgång överviktsenheter i Ludvika/ Smedjebacken och i Särna.

Att investera i mer behandling av fetma torde enligt rapporten vara utomordentligt lönsamt, både för landstinget och försäkringskassan.

De flesta sjukvårdsinsatser handlar i dag om att hantera och dämpa fetmans symtom, inte komma åt grundorsaken.

Det gäller att hitta ett bra sätt att få till effektiva överviktsenheter på fler ställen i länet.

"Dagens insatser för att hantera övervikt och fetma är ur ett organisatoriskt perspektiv utomordentligt ineffektiva och leder till betydande resursslöseri. Den onödiga merkostnaden för landstinget i Dalarna uppgår sannolikt till flera hundra miljoner kronor årligen", enligt rapporten.

Lars Wennås, fp, efterlyste i en interpellation kraftigare åtgärder inom detta område:

- Det verkar vara en utomordentligt eftersatt behandling. I stycke efter stycke står det att det är kris på området, att man gör för lite. Så här kan vi inte hålla på. Vi behöver fler överviktsenheter.

- Vi har mycket dokumentation om att detta är ett stort problem. Vi tar frågan på största allvar. Ambitionen är att det ska finnas överviktsenheter i varje närsjukvårdsområde, säger Bertilsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons