Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fet-Mats har fått en egen bok

Annons

Det hela började med att de båda två på varsitt håll funderade på att göra en bok om världsarvet. Susanne hade upptäckt att det saknades en bra bok om världsarvet för tonåringar, och Maria hade hittat den perfekta formen:

- När jag var barn fanns det något som hette illustrerade klassiker. Det var tecknade klassiker om de grekiska myterna, om Rikard III.

- Där föddes mitt historieintresse, det blev min ingång till historien. När min kom hem med en tecknad version av Gustav Vasa så insåg jag att det fortfarande fanns ett intresse för den här typen av berättande, säger hon.

I maj förra året drog de igång. Tillsammans med tecknaren och vänersborgaren Per-Anders Nilsson, och gruvmuseets Daniels Sven Olsson åkte de på en rundtur i världsarvet för att titta på 1600-talsmiljöer.

Den historiska resan har sedan fortsatt. De har i detalj studerat hur det såg ut då; från den stora bergsmansgården till det lilla låset på porten.

De har letat upp 1600-talets Falubor. Det finns bara två helt påhittade figurer och det är elaka Pilbo Stina och Fet-Mats kompis Per Hansson.

De andra karaktärerna som fyller bildrutorna med liv har verkligen levt och verkat i Falun.

Sven Olsson har närgranskat varje sida, att få den historiskt autentisk har varit viktigt.

Tanken är att den både ska fungera som underhållning och kunskapskälla:

- Den är lite smyg-pedagogisk. Vi får med mycket om hur det var på den tiden, utan att använda några pekpinnar, säger Maria.

Det är en spännande story de valt att berätta. Den om gruvdrängen Fet-Mats som en dag helt plötsligt försvinner och hittas död först 40 år senare i gruvan, fullt bevarad.

- Det är en otrolig historia, den har allt, säger Susanne.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons