Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalen bjöd på lustfyllda evenemang

Annons

Helgens kulturfestival i främst Moras kulturhus blev en trivsam familjefest. I varje vrå av huset gick det att få en nypa lust, som utgjorde temat för festivalen. Dessutom höll biblioteket öppet. Mellan varje lustäventyr gick det bra att få en liten konstpaus med en bok som sällskap.

Den djärvaste bekantskapen med lust bjöds i Wasasalen, där tolv lokala konstnärer tolkade sina visioner av ämnet. Främst i konstnären Pelle Engmans hudnära motiv, med avancerat finlir mellan två människor, gick det inte att missa budskapet om vad lust innebär. Andra konstnärer arbetade med mera sofistikerat lustputs. Hanna Cedervalls yngelstim på jakt efter befruktning var en annan form av lustkänsla. I övrigt förmedlades den konstnärliga lustan med små medel, även i Brita Holvids Fastlunds skildring av ett äpple, från oätet till skrott, intill bokstäverna i ordet lust, var det småmysigt.

På hyllan hade elever från årskurs fem och sex fått redovisa sina tankar kring pjäsen "Var inte rädd". Det är en pjäs som handlar om häxprocesser och mobbning. Två ting som eleverna tagit till sig i tänkvärda betraktelser.

I tidskriftssalen, i hörnan under markeringen uppslagsböcker, fanns en provisorisk scen. Där uppträdde musikanter, trollkarl, jazzkvartett, berättare, och andra, både i soloframträdanden och gruppvis. I detta annars ganska tysta utrymme skapades många trivsamma och ljudliga timmar.

På Sagabiografen anordnades en kortfilmsfestival, med inte mindre än drygt 20 filmer, gjorda av Moraungdomar. 75 personer betalade entré.

Enligt kulturchef Bernd Janusch hade 2 300 besök räknats in till kulturhuset redan vid 14.30-tiden på söndagen. När kvällen var över hade förra årets rekord på 2 500 besökare överträffats. Imola Mokos på förvaltningen var en sammahållande länk under dagarna tre. Progammet genomfördes som planerat med få återbud.

Bernd Janusch har ändå en önskan om ett komplett fungerade kulturhus i Mora. Att fixa en kulturfestival i provisoriska bibliotekslokaler med "tejp och papper" har sin charm på kort sikt men knappast i längden, anser han.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons