Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival blir inte av

Annons

Producentgruppen fick uppdraget av kommunen att organisera programmet för de nya festivalen. I går meddelade de kommunens representant att de inte klarade av att planera och genomföra arrangemanget i år.

- Det är så rörigt. Det fungerade inte när både en gammal och en ny festivalarrangör planerade för två festivaler med en liknande inriktning under samma månad, säger Alf Tangnäs i producentgruppen.

- Jag upplevde det som att publiken bara skulle bli förrvirrad och det är en stor risk för att förtroendet för producentgruppen skadas.

För att kunna genomföra årets och kommande festivaler krävs ett tydligt budskap om en enda programansvarig och ett lugnt och utvecklat samarbete mellan denne och Falu kommun.

- Vi har fått så många positiva reaktioner. Nu tar vi sikte på en festival under nästa år, säger Alf Tangnäs.

- Som det ser ut i dag blir det ingen festival, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (s).

- Det är bättre att stå över i år. Det är rakryggat av dem.

Och ska det bli någon festival med kommunala pengar är det bättre att det får växa fram den naturliga vägen.

- Festivalbolagets agerande blockerar allt och skrämmer bort de kreativa krafter som vill driva det vidare. Det är bara att beklaga men det är inget vi kan göra något åt. Det viktiga nu är att det får vara frivilligt. Kommunen ska inte provocera fram nya lösningar.

Jonny Gahnshags bedömning är att kommunen inte kommer att ha mer pengar till en festival under nästa år heller.

- Handsken är kastad och vill någon ta upp den och genomföra en festival så ska det vara på den nya ersättningsnivån som är 800 000 kronor.

Fotnot: I går meddelade Falu tingrätt att det inte kommer att bli något provisoriskt beslut i tvisten mellan FFF AB och Falu kommun. Festivalbolaget hade begärt att kommunen bland annat skulle marknadsföra festivalen, enligt avtalet mellan parterna, innan ett eventuellt avgörande.

- Det fanns inget skäl att avgöra detta i förtid utan ärendet får ha sin gång, säger rådman Lennart Furufors.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons