Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festfixaren "Ragge fyller 60 år

Annons

Trots att han är så starkt förknippad med Ludvika FfI, Ludvika HC och Asea/ABB-hallen, är han bördig från grannkommunen Smedjebacken. Närmare bestämt från Spräkla för att i tonåren flytta ett drygt stenkast - eller slagskott - till Gubbo.

Efter fullgjord skolplikt började han arbeta vid, inte i, Stollbergsgruvan.

- Först var jag på förrådet, sen på den mekaniska sidan, minns "Ragge" Karlsson.

Han hittade uppenbarligen rätt. Pul med verktyg har sedan blivit hans gebit. Det fortsatte på Essverk, då beläget på Hammarbacken, och vid Wikers Plåt. För prick 20 år sedan började han som maskinist vid kommunen och i dag har han samma arbetsgivare.

- Jag trivs hur bra som helst. Jag styr min dag, åker ut och reparerar och installerar vid vattenverk och reningsverk runt om i hela kommunen.

"Ragge" verkar på det hela taget vara den typen av människa som trivs - och som andra trivs med. En tid som han minns med stort nöje är perioden (!) inom hockeyn.

Efter ungdomshockey i Stollberg blev det Ludvika och LFfI:s dåvarande hockeyverksamhet.

- Höjdpunkten var nog kvalet till ettan säsongen 64/65. Vi hade ett duktigt lag med Kjell Runnberg, Rolf Sundberg och de andra.

För lite yngre läsare kan påpekas att division ett på den tiden var ett snäpp högre än i dag. Centern "Ragge" Karlsson var således nära att spela i dåtidens elitserie.

Han fortsatte sedan som aktiv i nybildade Ludvika HC för att sedan bli lagledare under ett antal år.

- Jag har därefter spelat med LHC-veteranerna i många år.

Under hockeytiden hann han också med att gifta sig och blev 1970 ett par med Monica. En numera till Borlänge utflugen dotter finns också med i familjebilden.

När hockeyn började ta mindre tid av fritiden i anspråk, var det dags för nästa tids- och arbetskrävande sysselsättning: att arrangera danser i ishallen.

-Det var jag och Lasse Andersson som drog igång det hela. Ett vågspel som visade sig bli succé.

Kön ringde oändligt lång till insläppen. I början ingick mat i arrangemanget, senare blev det modell knytkalas. På scenen fanns flertalet av de stora dansbanden och som mest kom nära sextonhundra personer till ishallen.

- Det var när radioprogrammet "I afton dans" sändes. Kul, men ett jäkla jobb. Hockeysäsongen pågick och därför var det is därinne.

- Först på med isolering, sedan masonit, en heltäckande matta och slutligen ett dansgolv som vi lånat från Göteborg. På nåt sätt gick det och allt fungerade perfekt.

Det dansades både vår och höst, sedan bara vår. Efter omkring 15 år dalade intresset så mycket att arrangemanget upphörde.

- Det allra roligaste med danserna var att det aldrig var något bråk. Vi hade en dansant publik som kom för att ha en trevlig kväll.

Traditionen har dock återupptagits, nu med Harnäs IF som arrangör. För en månad sedan var det dags och på nytt tycks det stora intresset vara tillbaka.

- Ibland hör man att de yngre inte har något att göra. Själv tror jag att det är vi äldre som inte har någonstans att gå och ha roligt. Därför tar vi chansen när den erbjuds, är "Ragge" Karlssons teori.

Att ordna danser får numera vara för hans del. Bäst trivs han med att fiska både sommar och vinter.

- Förr hade vi husvagn i 25 år och höll till i Sälen. Nu har vi skaffat en stuga i Lofsdalen. Tänk att vara där, ta skotern och dra iväg till nåt fiskevatten...

Säger den blivande 60-åringen, tillfreds med tillvaron, även om han får nöja sig med flugfiske några månader.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons