Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest med hupp och lek

Annons

Huppleken dansades ofta förr och det var en vild dans. Så vild att en kulla fick näsbenet avsparkat under en dans. I och med detta förbjöds dansen till mångas förtret.

- År 1904 i samband med den allra första komidsommarfesten, som ägde rum på Rispers Udde, togs traditionen upp igen och därför vill vi ha huppleken som en röd tråd i vårt jubileumsprogram, berättar Sune Bergman, en av kofestarrangörerna.

En gång varje dag under helgen kommer huppleken att framför-asoch det är bara att hoppas att alla näsor får vara hela den här gången.

Det är ett digert program som väntar kofestbesökarna.

- Vi inleder med ett gammaldags buffärdståg för att påminna om hur kofesten började, säger Sune Bergman. De var när kullorna kom tillbaka från fäboden med korna som det ställdes till med stor fest.

Buffärdståget går från kvarnvägen till Gammelgården där besökarna får smaka på fäbodmat.

Ett äkta Flodabröllop ska det också bli. Med sockendräkter och jässbôsbol - gästabudsbord. Alla är välkomna att följa med till bröllopsfesten på Rispers Udde för att bevittna brudvalsen som är utbytt mot - huppleken.

På fredagskvällen är det ungdomarnas kväll på parken och en rad band från länet spelar.

Lördagen bjuder bland annat på traditionell kofestmarknad på bygatan och dansuppvisning på Norsbron. Dessutom är det premiär för ankrace, en tradition som hämtats från grannbyn.

- Veteranbilsuppvisningen som vi brukar ha på lördagen hade vi en vecka tidigare i år och istället blir det en Land Rover-träff som vi tror kan bli riktigt stor, säger Sune Bergman.

I kyrkan blir det celebert besök när musiker från Kungliga filharmonikerna och Kungliga hovkapellet spelar tillsammans med Sofia vokalensemble och Floda spelmanslag.

Den traditionella komidsommarfesten i folkparken håller på till långt efter midnatt, med bland annat tivoli, dans och uppträdande av Burken och Rockfolket.

Konfirmation och en sångvandring genom livet avslutar komidsommarhelgen tillsammans med familjeeftermiddag på Folkparken med godisregn, cirkusföreställning och trollkarlsuppträdande. En mängd duktiga musiker kommer också att spela där under kvällen, bland andra bluegrassbandet The Backporch Band.

Det blir även konsert på värdshuset med folkmusikerna Eva Rune, Jonas Sjöblom och Olle Lindvall.

- Något som är speciellt för i år är att Torbjörn Lindkvist från Bäsna kommer att filma delar av kofestprogrammet och sedan redigera ihop det med gamla inslag från till exempel buffärdståg, berättar Sune Bergman, som hoppas på att filmen kommer att visas på tv längre fram.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons