Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest i skolbespisningen

Annons

I fredags förvandlades Björboskolans matsal till restaurang.

Eleverna, som hade tjänat in en skollunch genom att ta med matsäck till en friluftsdag, hade genom röstning valt rätt.

Även om servitriserna, skolans personal, hellre hade burit fram mer serveringsvänlig mat så var det rätt rätt som vann.

Det gick nämligen ett sus av uppskattning och förväntan genom matsalen när eleverna kom in och fick se de festdukade långborden, den serveringsklädda personalen och karotterna med tacostillbehör.

Och förstaklassaren Pär Stenquist, som har en rävvalp bakom vardera örat, var så imponerad över att fritidspedagogen Janne Olsson bar vitskjorta och fluga att han frågade sin fröken, fru Gunilla Brask-Eriksson, om hon skulle gifta sig med Janne.

Fritidspedagogen hade en i dubbel bemärkelse tung roll under dagen. När en servett, placerad i ett glas, artigt bockade sig för ett vackert ljus var det Janne som snabbt snappade åt sig glaset och sprang ut med den brinnande servetten.

Han väntar nu på anbud från Björbo räddningskår...

Men först måste han gå ner i vikt.

För några månader sedan lät han och grundskollärare Jenny Halvarsson eleverna att som räkneexempel gissa vem av dem som fram till sportlovet skulle öka sitt midjeomfång mest. Vad eleverna då inte visste var att Jenny var gravid. På fredagen gjorde hon sin sista arbetsdag före graviditetsledigheten - och trots att hon ska föda om en månad visade in- eller utmätningen att det var Janne som ökat sitt midjemått mest.

Han har ännu inte genomgått någon ultraljudsundersökning och i avvaktan på resultatet av en sådan räknar tidningen honom till servitriserna.

Sedan början av 1960-talet har Ingakarin Pollack, tidigare Händemark, haft ett nätt dussintal fingrar med i all matlagning i skolköket i Björbo. När hon började var den kombinerade gymnastik- och matsalen vintertid så kall att vatten som hamnade på golvet vid diskbänken kunde frysa till is.

Även om Ingakarin och hennes arbetskamrater föredrog vinterstövlar framför skridskor var 1960-talets skolkök en föregångare till dagens ishall.

Det är till stor del hennes förtjänst att dagens elever är mycket nöjda med skolmaten och, för att ge henne en släng av talesättets berömda slev, hennes fel att en hel del i dag medelålders Björbobor brottas med övervikt.

När det gäller Janne Olsson, Nonno kallad, leder övervikten matchen på poäng.

Ingakarin, till vardags chef över kastruller, slevar och kryddburkar, fick under fredagen basa även över lärare och andra pedagoger, eftersom de tjänstgjorde som skolmåltidsbiträdets biträden.

Som efterrätt serverade de glass, maränger och chokladsås. Och har inte eleverna (och Janne) slutat att äta så äter de väl än.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons