Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest i Nyhammars skola

Annons

Dagen till ära var det självklart extra lyxig mat på dagordningen. Vad sägs om panerad kycklingfilé med klyftpotatis och bearnaisesås. Till efterrätt fromage med hallon och grädde! Allt serverat av skolans femteklassare.

- Det var jättegott, konstaterade 9-åringarna Jesper Forsberg och Jenny Andersson.

- Jag skulle vilja ha sån här mat varje dag, tyckte Jesper.

Det är länsstyrelsen och Dalarnas kommunförbund som tagit fram kriterier för en miljöpremiering av skolmaten.

I juryns motivering till priset sägs:

"På Nyhammars skola finns ett aktivt samarbete mellan måltidsverksamhet och skola. Skolmåltidspersonal, skolledning, pedagoger och elever arbetar tillsammans för att nå målet. Detta i en fin och trivsam miljö där råvaror, tillagning och matens kvalitet är sådan att den främjar matglädjen och bidrar till god hälsa samt god omsorg för människor, djur och miljö.

Nyhammars skola har också arbetat med olika projekt för eleverna kring kost, hälsa och ekologisk odling och väljer i stor utsträckning ekologiska råvaror till skolköket. Här finns ett engagemang för en god matkultur och förståelse för att matglädje är en förutsättning för att eleverna ska trivas och utvecklas i skolan."

Fina ord som naturligtvis fick de närvarande i skolmatsalen att applådera lite extra.

6 000 kronor i matcheckar och kontanter, diplom och blomma överlämnades till Magnus Andersson, köksansvarig och rektorn Gunnar Grahn.

- Självklart kan vi sträcka på oss lite extra i dag, sade en stolt Magnus Andersson. Det är alltid roligt att få ett pris för ett bra jobb.

Även rektorn kunde sträcka på sig lite extra:

- Självklart och pengarna ska i mesta möjliga mån gå till skolmaten. Vi kan bjuda på lite extra gott och inte minst till vår lilla Nobelfest den 10 december.

Alla kan nog ta för givet att det blir extra god glass den dagen.

Kostchefen i Ludvika kommun, Anneli Lindahl, är ansvarig för nomineringen av skolorna.

- Jag hade valt Stallbacken, Junibacken, Östansbo och Nyhammar. Att det blev en av dessa som fick pris är mycket glädjande, betonade Lindahl.

Maria Park i Dalarnas kommunförbund höll hyllningstalet till skolan:

- Ni ska veta att just ni i Nyhammar äter världens bästa mat.

- Det är få länder i världen som har egen skolmat. Många barn får aldrig chansen att äta på skolan. Tänk på detta när ni sitter här i dag.

Stjärnsunds skola i Hedemora vann för övrigt första pris i tävlingen.

"Måltidens dag" firades i samtliga Ludvikas skolor under torsdagen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons