Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminist - javisst

Annons

Gudrun Schyman har medverkat till att vrida vänsterpartiet i feministisk riktning och valde att betona just dessa frågor i sitt viktiga linjetal till kongressen.

- I världen finns det betydligt fler kvinnor än män som är fattiga. Kvinnor som dagligen blir kränkta och stundligen blir utsatta för respektlösa övergrepp. Trots detta är kvinnliga terrorister ytterst sällsynta.

- Riktig trygghet och säkerhet får vi inte i världen förrän manssamhället överger normerna om konfrontation och seger, dominans, kontroll och styrka, sade Schyman.

Hon anser att kvinnoförtrycket bestått genom seklerna och att det är mer universellt än klassförtycket.

- Omsorg, kärlek och sexualitet är minst lika basalt som produktionen av bostäder och kläder.

- Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige, betonade hon.

- Kvinnor blir brutalt mördade. Kvinnokroppar blir ohämmat exploaterade i prostitution och porrindustri. Misshandlade kvinnor flyr undan sina förövare. Kvinnor svälter sig, till och med till döds. Kvinnor diskrimineras i lagar, i arbetsliv och i lönevillkor.

- Vi vet att det statistiskt sett är farligare för en kvinna att vara hemma, än på krogen, en fredagskväll. Orden "död åt familjen" tycks konstigt nog uppröra mer än den verkliga döden i familjen.

- Män som grupp exploaterar systematiskt kvinnors kärlekskraft. Män får mer än de ger. Kvinnor ger mer än de får, sade Schyman om hur hemarbete och omsorg är organiserat i Sverige i dag.

Delegationen från Dalarna - Anna Nordström, Avesta, Kerstin Cederqvist, Falun, Vala Vazirdaftari, Malung, Birgitta Lundkvist, Orsa, Jonas Larsson, Malung, Anders Gyllenvåg, Vansbro, Hori Lotfollahi, Borlänge, Solbritt Andersson, Hedemora, Anders Wiklund, Borlänge och Lars-Ove Hagberg, Borlänge - sluter upp bakom feminismen.

- Vi vill sammanföra den feministiska kampen med klasskampen. Klasskampen är inte komplett utan feminismen och tvärt om. Det är helt oacceptabelt att det finns stora könsskillnader i samhället i dag, säger Lotfollahi.

Hon lyfter fram lönediskrimineringen som den enskilt viktigaste feministiska frågan just nu. Trots Gudrun Schymans tal som starkt betonade frågor om kvinnofrid, förekom inte många motioner eller mycken debatt på kongressen om dessa ämnen.

Lotfollahi och vänsterpartiet anser att det finns en kollektiv lönediskriminering mot yrkesgrupper som domineras av kvinnor - det gäller främst offentliganställda.

- Därför är satsningar på den offentliga sektorn centrala för Dalarnas kvinnor. Vi vill både höja lönerna och anställa fler så att stressen och sjukskrivningarna minskar, säger hon.

Lotfollahi är stolt över flera sociala förslag på kongressen, som höjd a-kassa och höjda ersättningar i socialförsäkringarna.

- Arbete är viktigast för kvinnor. De har rätt till arbete så att de slipper vara beroende av någon myndighet eller någon man.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons