Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminismen vänds till sin motsats

Annons

Media ska spegla verkligheten men för mig är det alldeles klart att media till stor del formar verkligheten, eftersom de flesta av oss påverkas oerhört av medias beskrivning.

Innan ens feminsitiskt initiativ bildats gjorde sig media en bild av vad som pågick. Egna skapelser, egna bilder med fullt utrymme i media. Ljug som i läsarens ögon står som sanningar även om de flesta i dag läser tidningen med en viss undran över vems värld som beskrivs.

Efter bildandet har det varit en hel del uppmärksamhet, inte minst efter programmen om "Könskriget". Det uttalandet som gjordes där, "män är djur", och klipptes in på ett vedervärdigt vis har gjort att det blivit stora svårigheter i den frivilligrörelse som jourarbetet under många år byggt upp.

Flera kommuner har tagit tillfället i akt att dra in stödet till jourerna, utan att stat och kommun tar annat ansvar. Nu finns hela intervjun utlagd på nätet, SVT, där det visas att intervjun handlar om något helt annat än vad den senare användes till i programmen. Nämligen en bokrecension.

Nog om detta. Intressant är att debatten nu har kommit att handla om ifall feminister är manshatare istället för det feminismen handlar om, nämligen att kvinnor dagligen utsätts för olika diskrimineringar världen över, inte minst i Sverige.

Att det hot och våld män utsätter kvinnor för via sexuella övergrepp, våldtäkter, krigshandlingar och så vidare kan "glömmas bort" och istället vändas till att feminister är manshatare.

Det vore inte konstigt om det fanns en massa hat hos många kvinnor, men det uttalas oftast inte. Varför kan jag förstå. Oftast förklaras de känslorna bort utifrån att de kvinnorna inte är representativa, eftersom de utsatts för just detta och att de män som utsatt dem inte är "vanliga män".

Så feminismen, som enligt min mening är en oerhört stor fredsrörelse som så gott som aldrig tar till våld, vänds till sin motsats. Så stort hot är det att kvinnor kräver likvärdighet.

Vi fortsätter att bygga upp FI, samtidigt som patriarkatet friar den ena höga domaren efter den andra som köpt sexuella tjänster. Det konstruktiva som sker i och med FI får inte mycket mediautrymme, men det som kan försvåra arbetet får hur mycket utrymme som helst. Det är så lärorikt att se vad som sker.

Vi fortsätter förstås. Kom med du också, kvinna som man!

MONICA BRUN

Mer läsning

Annons