Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem veckor med bruten lårbenshals

Annons

En demenssjuk man i 90-årsåldern med svåra höftsmärtor gjorde två läkarbesök efter en fallolycka.

Först fem veckor efter olyckan fick han röntgentid, som visade på fraktur på höger lårbenshals.

Läkaren på vårdcentralen i Västra Götalands län, som gjorde de båda undersökningarna, har nu varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

En sjuksköterska upptäckte omedelbart efter fallolyckan att 90-åringen inte kunde lyfta höger ben. Dagen därpå fann en kollega att höger ben var något förkortat, varpå mannen fördes till vårdcentralen för undersökning.

Läkaren konstaterade då kraftiga smärtor i höger höft, men drog slutsatsen att det rörde sig om en tryckskada och skrev ut morfin. Sedan skickades 90-åringen tillbaka till sitt så kallade särskilda boende.

Vid återbesök tre veckor senare fann samma läkare att mannen inte kunde gå och att smärtan bestod. Han skrev då en remiss till röntgenundersökning.

Men ärendet klassades inte som akut av läkaren. Det gjorde att det tog ytterligare två veckor för 90-åringen att få en röntgenbild, som visade lårbensbrottet.

Enligt HSAN borde läkaren redan vid första besöket ha skickat patienten till akut röntgenundersökning. Så även, i än högre grad, vid andra besöket.

TT

Mer läsning

Annons