Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem skolmiljoner måste sparas in i Mora

Annons

Barn- och utbildningsnämnden tilldelades fem miljoner kronor för att bevara byskolor, lokaler och Kulturskolan Mirandas verksamhet. Ändå ska 5,5 miljoner kronor sparas in inom förvaltningen vilket främst kan drabba personaltätheten.

Vid onsdagens nämndbehandling av budgeten för 2003 röstade två centerpartister, Anna Hed och Gunilla Salo, med ett yrkande från socialdemokraterna om att fullmäktige ska ompröva beslutet om lokaler samt viss verksamhet inom kulturskolan. Därmed går den delen av ärendet tillbaka till fullmäktige.

Dessutom yrkade socialdemokraterna på att upphäva beslutet om att öppna ett kooperativt dagis i Vattnäs. Enligt Thor Nordlund, s, är det fel att stänga ett dagis för att öppna ett annat. Men det yrkandet avslogs av.

Nämnden behandlade budgeten för 2003 utifrån en skrivelse från Moras skolchef.

Där framkom att följande gäller för respektive barn- och utbildningsområde. I Morkarlby har sedan starten läsåret minskat personalstyrkan med 10,6 tjänster. I dagsläget rapporteras att området saknar 1,4 miljoner kronor för att nå balans. Planerad åtgärd är att 2,5 procent sparas på skolan och en procent sparas på förskolan. Under mars månad kommer personalen i Morkarlby att lämna förslag på besparingar som kan göras. I Noret saknas två miljoner kronor för att nå balans. Planerade åtgärder för det området är att tio lärartjänster avvecklas inför nästa läsår. Förskole-

avdelningen på Stormyren avvecklas från den 1 juli år samt att tre familjedaghem avvecklas varav ett i Nusnäs.

På Stranden saknas 2,1 miljoner för att nå ekonomisk balans. Planerad åtgärd enligt skrivelsen är att tio lärartjänster avvecklas inför nästa läsår.

Nämast följer förhandlingar berörda områden och fackförbund innan konsekvensbeskrivning presenteras till nästa nämndsammanträde den 2 april där beslut ska fattas.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons