Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem skadade i krock

Annons

Olyckan inträffade vid 9.45-tiden vid den stora infarten till gamla Djurmo.

En personbil, som kom från Borlängehållet och stannat för att svänga till vänster, blev påkörd bakifrån av en annan personbil. De båda bilarna snurrade runt och blev stående vända mot Borlänge.

För att undvika att köra in i de krockade bilarna tvingades en tredje bilist, som också kom från Borlängehållet, att väja, varvid bilen gick av vägen till höger och stannade mot en bussväntkur, som turligt nog var tom.

Från Djuråshållet kom en fjärde personbil och även den körde in i den tidigare påkörda bilen.

-Kollisionerna var kraftiga, men lyckligtvis var de båda första bilarna utrustade med krockkuddar. Dessutom satt det barn som fanns i en av bilarna i en bilbarnstol. Det begränsade personskadorna, säger Anders Nilsson från Gagnefs räddningskår.

I de fyra bilarna färdades totalt fem personer och samtliga fördes i ambulans till lasarettet för undersökning och vård. Samtliga var vid medvetande och kunde själva lämna sina fordon. De klagade över bröst- och nacksmärtor.

Räddningsinsatsen var omfattande och riksvägen var under närmare en timme blockerad av olycksbilarna, tre ambulanser, en brandbil, två polisbilar och två bärgningsbilar. Under en del av den tiden dirigerades trafiken om via vägen genom den äldre delen av Djurmo.

-I avvaktan på att vi och polisen skulle komma till platsen svarade flera privatpersoner, bland annat en flicka från Gräv, för berömvärda insatser genom att rycka in som frivilliga trafikpoliser och dirigera trafiken förbi olycksplatsen, säger räddningsledaren.

Han konstaterar att en påfallande stor del av de större trafikolyckorna i Gagnefs kommun inträffar i samband med just vänstersvängar.

-Det finns all anledning att varna för vänstersvängar och påminna trafikanterna om att de istället för att ta några risker vid avfarter där det saknas särskilda avfartsfiler, ska åka vidare till nästa avtagsväg till höger och där vända för att sedan kunna svänga av till höger, säger Anders Nilsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons