Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem punkter för vargpolitiken

Annons

Vi moderater har satt upp fem punkter för en ny rovdjurspolitik:

1. Det behövs en inventering och utvärdering av vargen med utgångspunkt från dagens situation. Denna ska inte bara handla om att räkna vargar utan också klarlägga rovdjurstrycket och förutsättningarna för dem som bor i vargrika områden.

2. Vi vill öppna för att beslut om skyddsjakt eller andra åtgärder mot vargar, som vållat stor skada, ska ligga hos läns- eller regionstyrelserna.

3. Den föreslagna förändringen av jaktförordningens paragraf 28 räcker inte. Skyddsrätten måste gälla samtliga tamdjur och utsträckas till att gälla pågående angrepp på djur utanför hägn.

4. Vi moderater anser att det ska göras möjligt att bedriva reglerad licensjakt eller avlysningsjakt på varg. Naturvårdsverket bör därför ges möjlighet till skyddsjakt av avlysningskaraktär.

5. Skador på tamdjur som orsakats av rovdjur bör ersättas och gälla både för djur som ingår i näringsverksamhet och för djur som hålls som husdjur. Det behöver klargöras under vilka omständigheter som skador ska ersättas samt för var och när en skada på jakthund ska ersättas.

Jag var på jägareförbundets stormöte på Lugnet. En fantastisk och imponerande manifestation. Och utan att vara jägare så var min fundering då jag knallade hemåt i decemberkvällen: Jag förstår jägarna! Och jag förstår dem ännu mera nu efter vad som presenterades. Och jag kände att den nya moderata rovdjurspolitiken ligger mycket bra till.

ROLF GUNNARSSON (M)

Mer läsning

Annons