Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem procent dyrare

Annons

Falu energi och vatten beslutade tidigare att höja fjärrvärmetaxan med tolv procent från första oktober. För Kopparstaden innebär det fyra miljoner kronor i ökade värmekostnader.

Men totalt sett har värmekostnaderna ökat med 25 procent under 21 månader om man räknar in Falu energi och vattens tidigare höjningar, uppger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Tillsammans med aviserade höjningar av va- och renhållningstaxan med fem procent till årsskiftet, och att mycket talar för att räntorna kommer att gå upp hamnar Kopparstaden i ett bekymmersamt läge.

Men det mest bekymmersamma är fjärrvärmetaxan, anser Pär Nyberg. Det är huvudskälet till att Kopparstadens styrelse i går vid ett extra sammanträde beslutade att begära förhandlingar med hyresgästföreningen om en hyreshöjning på fem procent.

Det hyresavtal som nu gäller löper fram till årsskiftet. Men Kopparstaden vill bryta det och höja hyrorna redan från första oktober då fjärrvärmetaxan höjs.

- Vi har möjlighet att begära nya förhandlingar om något ovanligt av betydelse inträffar, och det är det vi nu gör, säger Pär Nyberg.

Han är medveten om att en begäran om en höjning på fem procent kommer att möta kraftiga protester. En del allmännyttiga bostadsföretag brukar som regel föreslå fem-procentiga höjningar när de begär förhandlingar, men Kopparstaden brukar inte göra det.

- Om man slår ut hyreshöjningarna på en tioårsperiod har vi höjt i genomsnitt 1,5 procent per år i och med att vi inte tog ut någon hyreshöjning alls under fyra år. Men nu går det inte längre att ligga så lågt, säger Pär Nyberg.

Kopparstaden brukar också vilja ha fleråriga avtal. Men denna gång vill man bara ha ett avtal som löper fram till årsskiftet 2005/2006.

- Med de kraftiga svängningar som sker med taxorna vågar vi inte ha längre avtal, säger Pär Nyberg.

I dag får hyresgästföreningen Kopparstadens begäran om förhandling. Det kommer inte som någon överraskning för ombudsman Sören Pettersson.

- Det var väntat. Pär Nyberg har ju ojat sig en längre tid över höjningen av fjärrvärmetaxan, säger han.

Den begärda nivån på fem procents hyreshöjning vill han dock för dagen inte kommentera.

- Vi måste gå igenom Kopparstadens underlag på sedvanligt sätt för att se om uppgifterna om de ökade värmekostnaderna stämmer, säger han.

Tidigast i slutet på augusti kan förhandlingarna komma i gång.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons