Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem par från Falun tävlar i salsa-SM

Annons

I morgon avgörs Salsa-SM på Lugnet i Falun. Sex par har kvalificerats för att vara med i tävlingen.

- Jag hoppas att det blir en kall dag, så att skidfolket kommer in och värmer sig och tittar på fartfylld salsa, säger Rickard Gustafsson, chef för Dala dansstudio och ansvarig för tävlingen.

Paren kommer från hela landet och dansarna är mellan 16 till 35 år gamla. Under lördagen avgörs också en salsatävling i juniorklassen och där ingår fem par från Falun som är mellan 12 och 16 år.

Men det är inte bara yngre som dansar salsa. Rickard berättar att det också finns många äldre salsadansare i Falun, men de flesta tävlar inte.

- Det är lite synd att den största fokuseringen görs på själva tävlingarna, när salsa egentligen är allra störst som en social dans, säger han.

De senaste åren har det skett en salsaexplosion i Falun och allt fler vill svänga runt till de latinamerikanska rytmerna. För två och ett halvt år sedan när Rickard tog över Dala dansstudio hade de 45 salsadansare och nu är det ungefär 300 personer som kommer dit för att dansa salsa.

Varför tror du att det har blivit så populärt?

- För det första lockar salsamusiken till dans. För det andra har salsa varit en populär dansstil i storstäderna ganska länge, men det dröjer ett tag innan saker och ting etableras i mindre städer, svarar Rickard.

Enligt Rickard Gustafsson är det inte så svårt att dansa salsa, men om man jämför med bugg kan det vara lite krångligt. Salsan innehåller mer takter och fotarbete.

- Men jag har lärt folk att dansa i tio år och jag kan inte komma på någon som inte har lärt sig att dansa salsa efter lite träning.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons