Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem om toppjobbet

Annons

När Mats Sörsten aviserade att han inte längre ville vara kommundirektör beslutade politikerna att göra om tjänsten

Den som blir Sörstens efterträdare ska inte som han ha ansvaret för stadskansliet som förvaltningschef.

Den nye kommundirektören ska i stället fungera som en vd för kommunen och vara chef för alla förvaltningschefer. Hans efterträdare ges därmed mera muskler att driva kommunens linje och få alla med på tåget.

- Vår organisation har varit lite spretig och det behövs någon som håller ihop den. Vi måste få en samsyn och driva kommunen mot gemensamma mål, säger kommunalrådet Maria Wilje.

Den nye kommundirektören ska också ges en större mer utåtriktad roll på samhällsarenan.

Det nya jobbet söktes av 32 personer. Ett av de intressantaste namnen var förre OS-silvermedaljören på 400 meter fritt, Jane Cederqvist.

Förutom denna merit har hon varit statssekreterare, generaldirektör för fortifikationsverket och chef för Historiska museet i Stockholm.

Men Jane Cederqvist drog tillbaka sin ansökan då hon fick ett nytt uppdrag för regeringen.

Det hade annars varit intressant att se hur hon stått sig i konkurrensen med de övriga fem dugliga kandidaterna som i torsdags var på anställningsintervjuer i Falun.

De fem har alla erfarenhet av kommun- eller landstingsjobb.

- Och de har helt olika personligheter och vem vi väljer är helt beroende på vad vi är ute efter och vad vi vill med tjänsten, säger Maria Wilje.

En sammanställning av intervjuerna pågår och nästa fredag åker den politiska rekryteringsgruppen till rekryteringsföretaget Mercuri Urval i Örebro för en sista genomgång av kandidaterna.

- Förhoppningsvis kan vi då besluta vilken person vi kommer att förorda, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons