Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem nya arbetstillfällen

Annons

Det sker genom att Ludvika öppnar ett särskilt boende för fem psykiskt sjuka i Lasarettets gamla bostadshotell.

- Ekonomiskt är det ett nollsummespel då vi tar hem psykiskt funktionshindrade som i dag bor i andra kommuner, på speciella hem i Omvårdnad Skönvik i Hedemora och Bergslagsgården i Ängelsberg, säger förvaltningschefen Nils Nyström efter beslutet i vård- och omsorgsförvaltningen.

2,6 miljoner betalar kommunen i dag för de fem platserna på annan ort.

Det nya specialboendet kommer att inrymmas på första våningen i lasaretts lägenhetshotell på Ljunghällsgatan som kommunen ska hyra in sig i. Övre våningen behåller landstinget för att hålla med boende åt stafettläkarna.

- Vi ser över var vi har boende på institutioner i andra kommuner. I det här fallet handlar det om personer som har ett stort omvårdnadsbehov dygnet runt. Vi hyr sedan länge denna del och har tidigare haft äldre missbrukare boende där som nu har flyttat ut i eget boende i samhället, berättar Nyström.

Den kommunala psykiatrin har växt efter den så kallade psykädelreformen och har 13 personer sysselsatta i gruppboendet vid Marnäsgatan med 10 lägenheter, aktivitetcentren Knuten och Ventilen.

Förvaltningschefen Nils Nyström förklarar att det finns ytterligare en grupp människor som bör få boende i hemkommunen, en grupp med personer dömda till rättspsykiatrisk vård som vårdats och tillfrisknat så mycket att de inte längre ska sitta inlåsta på institution utan får bättre vård i hemkommunerna, men där har kommunen ännu inte hittat en lämplig boendeform.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons