Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem nominerade till miljöpriset

Annons

Detta var läget när nomineringstiden löpte ut den 17 i förra månaden. Sedan dess har ärendet legat lågt och de aktuella namnen har varit en väl förborgad hemlighet på miljökontoret i Folkets hus.

Det var under det gångna året som miljöpriset och dito stipendiet instiftades. För båda gäller en summa av 10 000 kronor. Enligt regelverket finns en formell möjlighet att de hedervärda titlarna kan delas av flera.

Ett av flera kriterier för att komma på fråga är att personerna ska vara verksamma inom kommunen och att de på ett väsentligt sätt bidragit till en förbättring av den lokala miljön.

Vid intervjutillfället var miljöchefen, Bror Wallin, tveksam till om de möjliga miljöpristagarnas namn var offentliga eller inte.

- Jag vill fundera på det. Det här ska ju diskuteras av ett gäng och vi vill ta ett resonemang utan att bli utsatta för påtryckningar. Det kunde bli rena röstkampanjen om folk börjar ringa och tycka, säger Wallin.

- Avgörandet sker vid nämndens sammanträde den 5 mars. Före det blir det en beredande träff med presidiet och gruppen för Agenda 21, berättar han vidare.

NLT kan dock offentliggöra namnen på de fem kandidaterna. Tre av dem tillhör kändisarnas skara, adjunkten och biologen Gunnar Westman, Ludvika, hemmansägaren Gunnar Karlsson, Torsberg och konstnären Jan-Erik Drajem, Ludvika.

De övriga två är traktorföraren Anders Andersson, Markusfallet och jordbruksarbetaren Fridolf Jansson med fru Marie i Aspfallet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons