Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner skiljer budgetförslag

Annons

Kommunens förvaltningar har 678 miljoner kronor att dela på 2006 om alliansen får bestämma.

Då ingår en ökad satsning på gymnasiet, miljö- och byggförvaltningen och kommunledningen, som bland annat ska ta över ansvaret för lokaltrafiken.

Grundskolan får mindre pengar eftersom eleverna blir omkring 100 färre nästa år.

- Vi räknar med att kunna avsätta åtta miljoner till att betala av på pensionsskulden. Det är inte bara våra barn, utan även våra barnbarn som drabbas om vi inte börjar betala i tid, säger kommunalrådet Gun Drugge (c ).

Även oppositionen vill minska kommunens pensionsskuld, som i dag är cirka 360 miljoner kronor, men inte lika fort.

- Vi kan inte gå från noll till åtta miljoner kronor, i tider när kommunen ser ut att få ett underskott på tio miljoner, säger Jan Stagenmark (s).

Oppositionen vill i stället ge vård- och omsorgsförvaltningen tre miljoner extra. Man vill även fördubbla satsningen på gymnasiet, som då skulle få ytterligare 2,1 miljoner kronor att röra sig med.

- Det behövs om Martin Koch-gymnasiet ska kunna leva upp till målsättningen Sveriges bästa gymnasieskola, säger Stagenmark.

Kultur- och fritidsförvaltningen får också 400 000 kronor mer om oppositionen får bestämma och 300 000 kronor skjuts till kommunens friskvårdskonto.

- Men jag tycker att vi har svaga budgetar båda två, säger Stagenmark som vill att ha ett nytt kommunakutsarbete i Hedemora, liknande det som skedde år 2000.

Han tror att det är enda sättet för kommunen att långsiktigt få en hållbar ekonomi.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons