Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner satsas på Kopparbergsvägen

Annons

-Syftet är att minska antalet allvarliga trafikolyckor och att färre skadas eller dödas, säger Lars Königsson vid Vägverket i Eskilstuna.

Arbetena inleds troligen tidigt i höst, efter semesterperioden. Större stenar och träd som står nära vägen tas bort och fler vägräcken sättas upp. Därmed minskar risken för allvarliga konsekvenser vid avkörningar.

-På landsbygdsvägar är det generellt så att 80 procent av olyckorna är singel- eller mötesolyckor. Därav är hälften singelolyckor.

- Kan man genom sådana här åtgärder förhindra att folk kör av vägen eller att konsekvenserna av en avkörning inte blir så allvarliga så är detta en kostnadseffektiv åtgärd, förklarar Königsson.

Vore det inte bättre att bredda den smala Kopparbergsvägen?

-Det handlar ju om plånboken. Det är en ganska dyr åtgärd och dessutom tar det tid. Det måste göras en förstudie där bland annat länsstyrelsen ska ha synpunkter på vilka miljökonsekvenser en vägutbyggnad får, det ska utredas eventuella nya sträckningar och göras en arbetsplan, det ska redovisas hur mycket mark vi måste ta i anspråk och mark lösas in

Även om han inte säger det rakt ut framgår det av Lars Königssons svar att någon storinvestering i Kopparbergsvägen inte är att vänta inom överskådlig tid.

Men den befintliga vägen kommer att bli säkrare tack vare satsningen på fem miljoner.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons